Srbija dobija dve trećine struje na bazi uglja

Cilj EPS-a je da sačuva termo i poveća zelene kapacitete

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

5.8.2021 15:00 Autor: Miljan Paunović 0

Cilj EPS-a je da sačuva termo i poveća zelene kapacitete Cilj EPS-a je da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
Direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić, rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da... Cilj EPS-a je da sačuva termo i poveća zelene kapacitete

Direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić, rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je istovremeno cilj i da se povećava procenat zelene energije.

Tokom boravka u Malom Zvorniku gde je obišao modernizovanu Hidroelektranu Zvornik, Grčić je podsetio da Srbija dobija dve trećine struje na bazi uglja iz Kolubare i Kostolca.

“To je ono što mora da se sačuva. Cilj nam je da povećavamo procenat zelene energije, ali u isto vreme da sačuvamo i dugoročno ojačamo postojeće termo kapacitete”, rekao je on.

Dodao je da korak po korak moraju da se sačuvaju, obnove i povećaju proizvodni kapaciteti.

“Da tako obezbedimo da u budućnosti Srbija u svakom piku potrošnje tokom čitave godine samo izvozi struju. Da nema ni u jednom momentu potrebu za uvozom struje”, rekao je on.

Grčić je ocenio da je EPS sada u balansu po pitanju proizvodnje i domaćih potreba za električnom energijom.

“Naša proizvodnja je nešto veća od ukupnog konzuma na nivou godine. Mi proizvedemo između 32 i 34 teravata, a konzum Srbije je ispod 32 teravata, ali nije u svakom mesecu u godini potreba i proizvodnja jednaka”, rekao je on i naveo da na tome treba raditi.

Grčić je obilazeći HE Zvornik istakao da je reč o možda najvećem dragulju koji posle modernizacije u koju je uloženo 65 miliona evra radi sa kapacitetom većim za 30,3 megavata i ispunjava sve ekološke standarde u zaštiti Drine.

On je ocenio da je svaki izgrađeni proizvodni objekat važan za stabilnost elektroenergetskog snabdevanja Srbije.

Podsetio je na istorijat HE Zvornik koja je u radu već 65 godina, a na čijoj izgradnji koja je počela 1948. godine je stradalo 39 ljudi.

Naveo je da je obnavljanje HE Zvornik počelo 2016. godine i to iz KFW kredita, te da je tada projekta modernizacije izvađen iz fioke u kojoj je do tada bio.

Grčić je naglasio da su 18 miliona od 65 miliona evra koliko je koštala modernizacija, realizovale domaće firme.

Kako je naveo, HE Zvornik danas zadovoljava sve ekološke parametre bilo evropske ili svetske.

“Ugrađeni su samopodmazujući ležajevi što Drinu čini zaštićenijom, a umesto nekih ulja se koristi demineralizovana voda. U cilju zaštite reke urađeni su i neki kanali koji ranije nisu postojali”, rekao je on.

Modernizacijom radni vek HE Zvornik produžen je za najmanje 40 godina koliko se navodi u projektima, a Grčić je naglasio da radni vek može biti i duži te da to zavisi kako se postrojenje bude održavalo i čuvalo.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.463.253.762,14 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...