Suša u Bosni i Hercegovini "obrala" 70 odsto prinosa

Usevi kukuruza u katastrofalnom stanju

AgrobiznisBiznisRegionVesti

5.8.2021 11:06 Autor: Miljan Paunović 0

Usevi kukuruza u katastrofalnom stanju Usevi kukuruza u katastrofalnom stanju
Paklene temperature i suša uticale su nepovoljno na useve kukuruza u Bosni i Hercegovini i očekuje se da će prinos biti i do 70... Usevi kukuruza u katastrofalnom stanju

Paklene temperature i suša uticale su nepovoljno na useve kukuruza u Bosni i Hercegovini i očekuje se da će prinos biti i do 70 odsto manji nego lani, ističu poljoprivrednici iz BiH, kojima prinose remeti i najavljena kiša.

Predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, Savo Bakajlić, kaže da je trenutna faza nalivanja zrna, ali da veliki problem pravi suša. „Nenormalno visoke temperature uticale su, pogotovo na zemljištu ispod kojeg je pesak, na to da je 80 odsto useva izgorelo“, rekao je Bakajlić, a preneo je Tanjug.

Dodaje da je u Semberiji kukuruz zasejan na 18.000 hektara, ali da će ove godine prinosi biti manji za 60 odsto.

Prema njegovim rečima, iako su ovih dana meteorolozi najavili promenu vremena i padavine, to neće uticati da se kukuruz oporavi.

Ističe da će ono malo poljoprivrednika što je ostalo, u narednom periodu, zbog nedovoljno žitarica, rasprodati stoku i čekati neko bolje vreme.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo, potvrđuje da je stanje sa usevima katastrofalno.

„Biće 50 do 60 odsto manje prinosa. Što je još gore, suša će uzrokovati da i to malo prinosa bude lošeg kvaliteta“, rekao je Bićo.

Očekuje da će cene žita verovatno drastično rasti, a sve, kako ističe, zavisi od svetskog tržišta i berze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...