vlada srbije radi na smanjenu emisije ugljen-dioksida

Cilj je da svi gradovi i opštine budu zeleni

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

1.7.2021 18:10 Autor: Miljan Paunović

Cilj je da svi gradovi i opštine budu zeleni Cilj je da svi gradovi i opštine budu zeleni
Novi Pazar će dobiti toplanu na biomasu, koja će zbog isključenja mazuta iz upotrebe mogućiti smanjenje aerozagađenja i dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne... Cilj je da svi gradovi i opštine budu zeleni

Novi Pazar će dobiti toplanu na biomasu, koja će zbog isključenja mazuta iz upotrebe mogućiti smanjenje aerozagađenja i dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne energije za više nego duplo.

Ugovor o izgradnji vredan sedam miliona evra u zgradi Vlade Srbije u Beogradu potpisali su u četvrtak direktor JP Toplana iz Novog Pazara Vladimir Marinković i Andreas Urbas vlasnik firme Urbas koja će izvoditi radove.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj Vlade Srbije da svi gradovi i opštine budu zeleni.

„Ova investicija omogućiće da emisija sumpor-dioksida bude nula, dok će ugljen-dioksid sa 6.000 tona godišnje biti sveden na 500 tona“, istakla je ona.

Ocenila je da je reč o značajnom koraku u procesu održivog korišćenja energije i ka zelenoj agendi, jer će se uz zdraviju životnu sredinu kvalitetnije proizvoditi toplotna energija.

„Sedam miliona evra nije mali novac, ali su benefiti za građane ogoromni“, istakla je ministarka i dodala da će korist imati kako sadašnje tako i buduće generacije.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je danas veliki dan za taj grad jer projekat ima višestruki značaj.

„Nova toplana omogućiće da se sa sadašnjih 100.000 pređe na 240.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora koje će moći daljinski da se greje. Bitno je i za zaštitu životne sredine jer biomasa donosi manje zagađenje od mazuta koji sada koristimo“, rekao je on.

Dodao je da je benefit i preseljenje toplane čija je dosadašnja lokacija u centru grada, kao i da će grejanje na biomasu biti rentabilniji jer je grad do sada subvencionisao toplanu zbog cena mazuta.

Direktor nemačkog KfW Rudiger Hartman (Rüdiger Hartmann) naveo je da je čitav program promovisanja grejanja na biomasu vredan 27 miliona evra, te da deo novca bespovratno daje i Švajcarska.

Naglasio je da će nova toplana na biomasu doprineti dekarbonizaciji, kvalitetu vazduha a kroz rentabilnost i pojeftinjenju.

„Biće stvoreni višestruki ekonomski efekti za razvoj Novog Pazara“, rekao je on.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.