Američka banka gasi deo poslovanja u Rusiji

Citigroup izdvojila 1,9 milijardi dolara za troškove povlačenja sa ruskog tržišta

BankeNovacSvetVesti

26.8.2022 16:51 Autor: Vladimir Jokanović 7

Citigroup izdvojila 1,9 milijardi dolara za troškove povlačenja sa ruskog tržišta Citigroup izdvojila 1,9 milijardi dolara za troškove povlačenja sa ruskog tržišta
Američka finansijska korporacija Citigroup objavila je početak sužavanja maloprodajnog i poslovanja sa ruskim malim i srednjim preduzećima. Na kraju drugog kvartala 2022. godine, prisustvo... Citigroup izdvojila 1,9 milijardi dolara za troškove povlačenja sa ruskog tržišta

Američka finansijska korporacija Citigroup objavila je početak sužavanja maloprodajnog i poslovanja sa ruskim malim i srednjim preduzećima. Na kraju drugog kvartala 2022. godine, prisustvo banke Citigroup u Rusiji procenjeno je na 8,4 milijarde dolara, u odnosu na 9,8 milijardi dolara na kraju prošle godine.

Troškovi gašenja dela poslovanja procenjeni su na 170 miliona dolara, saopštila je američka banka. Citigroup je najavio planove za prodaju svog maloprodajnog poslovanja u Rusiji i nizu drugih zemalja još pre vojne operacije u Ukrajini, prenosi Komersant. Pomenutih 170 miliona dolara namenjeni su „troškovima restruktuiranja, zatvaranja ugovora sa dobavljačima i drugim plaćanjima u vezi sa procesom“.

Redukovanje poslovanja pogodiće oko 2.300 zaposlenih u 15 odeljenja i filijala. Potrošački krediti, kreditne kartice i depoziti, brokerske i depozitarne usluge za fizička lica neće biti dostupne. Citigroup namerava da proda „određene portfelje maloprodajnog poslovanja“.

Citigroup je u martu obelodanila veličinu svojih sredstava vezanih za Rusiju. Banka je saopštila da je reč o oko 10 milijardi dolara, što je više nego što se pretpostavljalo, prenosi Reuters. Prema izveštajima, Citigroup već je izdvojila 1,9 milijardi dolara za pokrivanje mogućih gubitaka u vezi sa povlačenjem iz Rusije i ratom u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...