mogao bi da je zameni kazahstan

Rusija odustaje od većinskog udela u Evroazijskoj banci

BankeBiznisNovacU fokusuVesti

10.8.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija odustaje od većinskog udela u Evroazijskoj banci Rusija odustaje od većinskog udela u Evroazijskoj banci
Rusija planira da odustane od većinskog udela u Evroazijskoj razvojnoj banci (EDB), kako bi smanjila rizik da se ta finansijska insitucija nađe na meti... Rusija odustaje od većinskog udela u Evroazijskoj banci

Rusija planira da odustane od većinskog udela u Evroazijskoj razvojnoj banci (EDB), kako bi smanjila rizik da se ta finansijska insitucija nađe na meti sankcija, piše Bloomberg, prenosi agencija Mina.

Evroazijsku razvojnu banku osnovalo je šest bivših sovjetskih republika s ciljem unapređenja ekonomske integracije, a Rusija, koja ima 65,97 odsto udela, želi da smanji zajednički udeo s Belorusijom na ispod 50 odsto, naveli su neimenovani izvori Bloomberga.

Mnoga državna preduzeća u tim zemljama pogođena su sankcijama SAD i Evropske unije (EU), uključujući sankcije vezane za rat u Ukrajini, ali EDB nije na meti.

Pres služba Evroazijske razvojne banke odbila je da komentariše, a ministarstva finansija Rusije i Kazahstana nisu odmah odgovorila na zahtev Bloomberga za komentarom.

Kazahstan, koji je deo carinske unije s Rusijom, mogao bi da postane većinski akcionar banke ako bude postignut takav dogovor, navela su dvojica sagovornika. Ta zemlja trenutno ima 32,99 odsto udela u EDB, Belorusija ima oko jedan odsto, a Tadžikistan, Jermenija i Kirgistan ostatak. Ta institucija ima 1,5 milijardi dolara uplaćenog kapitala, prenosi agencija Mina.

Evroazijska razvojna banka ponudila je 8. avgusta da otkupi čak 300 miliona dolara duga po osnovu obveznica koje dospevaju u septembru, od ukupno neotplaćenih 436 miliona dolara. Taj zajmodavac je početkom maja, prema navodima S&P Global rejtingsa, otkupio više od 50 miliona dolara duga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...