Investiciona banka će zadržati podružnice koje pružaju usluge institucijama

Citigroup se povlači iz poslovanja sa fizičkim licima u Meksiku

BankeNovacSvetVesti

12.1.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Citigroup se povlači iz poslovanja sa fizičkim licima u Meksiku Citigroup se povlači iz poslovanja sa fizičkim licima u Meksiku
Investiciona banka Citigroup povlači se iz Meksika nakon gotovo veka poslovanja u ovoj zemlji, što ukazuje na to da ovaj zajmodavac smanjuje svoje globalne... Citigroup se povlači iz poslovanja sa fizičkim licima u Meksiku

Investiciona banka Citigroup povlači se iz Meksika nakon gotovo veka poslovanja u ovoj zemlji, što ukazuje na to da ovaj zajmodavac smanjuje svoje globalne ambicije.

Iz grupacije je saopšteno da će se povući iz bankarskog poslovanja sa fizičkim liciima i srednjim preduzećima u Meksiku, koje se uglavnom odvija preko njene podružnice Banamex. 

Ovaj potez je deo “strateškog osvežavanja” koje u kompaniji Citigroup sprovodi Džejn Frejzer (Jane Fraser), sa ciljem da internacionalni zajmodavac zatvori jaz profita između pomenutih i podružnica u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Financial Times.

Iz kompanije Citigroup saopšteno je da će izaći iz poslovanja prodajom podružnica ili putem inicijalne javne ponude. Kompanija će u Meksiku zadržati privatnu banku, kao i jedinicu koja pruža usluge institucionalnim klijentima.

“Meksičko tržište predstavlja prioritet za Citi, to se neće menjati”, izjavila je Frejzer. 

Banka koja posluje u zemlji još od 1929. godine planira da kapital iz Meksika preusmeri u oblasti na kojima počivaju “snaga i competitivne prednosti” zajmodavca.

Investitori već godinama pritiskaju Citi da proda svoje jedinice za poslovanje sa fizičkim licima, ali direktori su ranije smatrali da je Meksiko strateški važno tržište uprkos slabijim obrtima.

Posao u Meksiku činio je oko 3,5 milijardi dolara prihoda u prva tri kvartala prošle godine, ili oko 15 odsto ukupnog prihoda bankarstva za fizička lica. 

Ovaj potez usledio je nakon odluke kompanije Citigroup u aprilu da se povuče iz većine svojih poslova sa fizičkim licima u Aziji, Evropi, Bliskom istoku i Africi. U to vreme je identifikovala 13 tržišta sa kojih je želela da se povuče.

Zajmodavac je od tada smanjio svoje prisustvo na manje od polovine tih tržišta, što je proces koji je rezultirao sa više od dve milijarde dolara otpisa. Kada završi sa povlačenjem, Citigroup više neće obavljati bankarske poslove sa stanovništvom van SAD, što označava kraj nastojanja da postane globalna banka za fizička lica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...