Endi Džesi, novi izvršni direktor kompanije Amazon

Čovek koji je udario Bezosa veslom u glavu

PreduzetnikSvetU fokusuVesti

6.7.2021 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Čovek koji je udario Bezosa veslom u glavu Čovek koji je udario Bezosa veslom u glavu
Endi Džesi (Andy Jassy) zvanično je preuzeo u ponedeljak 5. jula funkcije predsednika i izvršnog direktora kompanije Amazon od osnivača i dosadašnjeg prvog čoveka... Čovek koji je udario Bezosa veslom u glavu

Endi Džesi (Andy Jassy) zvanično je preuzeo u ponedeljak 5. jula funkcije predsednika i izvršnog direktora kompanije Amazon od osnivača i dosadašnjeg prvog čoveka preduzeća Džefa Bezosa (Jeff Bezos). Primopredaja dužnosti simbolično je izvršena na dan kada je osnovan Amazon 1994. godine.

Bezos, koji je sada na poziciji izvršnog predsedavajućeg, najavio je promenu na čelu firme još u februaru, a kao razloge naveo je želju da posveti više vremena ličnim poduhvatima, kao što su organizacija za klimatske promene Bezos Earth Fund i vazduhoplovna kompanija Blue Origin, saopštio je Amazon.

Bezosov naslednik Džesi (53) zaposlen je u Amazonu od 1997. godine, kada je kompanija izašla na berzu. Osnovao je Amazon Web Services (AWS) i bio njegov izvršni direktor od 2016. godine. Te godine zaradio je više od 36 miliona dolara i bio je plaćeniji od Bezosa. U protekle tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

Foto: Youtube screenshot

Džesi je jedno vreme bio savetnik Bezosa, prateći ga na sastancima na visokom nivou. U pismu zaposlenima u Amazonu, najavljujući im svoj odlazak za mesta izvršnog direktora Bezos je rekao da će Džesi biti „izvanredan lider“. Titulu mastera poslovne administracije Džesi je stekao na Harvardu. Oženjen je i ima dvoje dece.

Kako prenosi Business Insider, kompanije Uber i Microsoft interesovale su se Džesija. Stiv Balmer (Steve Ballmer) mu se navodno svojevremeno obratio sa ponudom da ga zameni na mestu izvršnog direktora Microsofta, a 2017. godine istu poziciju ponudio mu je Uber.

Prema anegdoti koju prenosi Standard, Bezos je prvi put primetio Džesija tokom korporativnog takmičenja, dok je ovaj još bio nov u preduzeću. Naime, tokom takmičenja, Džesi je slučajno zakačio velikog šefa veslom kanua po glavi. Profesionalno, Džesi je skrenuo pažnju na sebe 2003. godine tokom jedne sesije „brainstorminga“, nakon čega je pokrenut AWS.

Foto: Youtube screenshot

Džesi se smatra otvorenim u pogledu političkih i socijalnih pitanja. Pobunio se protiv policijskih ubistava Afroamerikanaca i zalaže se za sudske odluke kojima se zabranjuje diskriminacija LGBTQ zajednice. Podstakao je odluku AWS da zabrani aplikaciju Parler, koja je bila popularna među desničarima i izjasnio se protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Američki analitičari ocenjuju da će Amazon pod vođstvom Džesija biti manje agresivan u pokušajima da izigra ograničenja regulatora i političara u pogledu tržišne konkurencije. Od njega se očekuje da se bolje poveže sa Belom kućom, nego što je to bio slučaj sa Bezosom i Trampom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...