Zajednička investicija spojiće dve države

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale sporazum o izgradnji mosta

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

29.6.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale sporazum o izgradnji mosta Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale sporazum o izgradnji mosta
Sporazum između Veća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta potpisan je u Podgorici. Izgradnjom mosta na reci Tari,... Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale sporazum o izgradnji mosta

Sporazum između Veća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta potpisan je u Podgorici.

Izgradnjom mosta na reci Tari, na spoju magistralnih puteva M3 (Šćepan polje) i M-18 (Hum), kao i priključnih graničnih deonica značajno će se poboljšati saobraćajna povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz vlade Crne Gore. Kako se navodi, procenjena vrednost investicije je oko 2,5 miliona evra, pri čemu će svaka strana učestvovati sa po 50 odsto, prenosi Poslovni.hr.

„Zajedničkim nastupom poboljšaće se pregovaračka pozicija obe države u odnosu na međunarodne kreditne ili donatorske institucije, čime se olakšava osiguranje potrebnih financijskih sredstava za realizaciju ovog međudržavnog projekta“, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici utvrdila osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između Vlade Crne Gore i Veća ministara Bosne i Hercegovine o realizaciji tog međudržavnog projekta i prihvatila tekst sporazuma.

„Sporazumom se izražava saglasnost dve države za saradnju, kao i osnovna načela te saradnje, što za Crnu Goru znači da preuzima obavezu osiguranja 50 odsto od ukupno potrebnih finansijskih sredstava za izgradnju mosta, kao i osiguranje finansijskih sredstava za sve dodatne troškove, povezane sa realizacijom ostalih aktivnosti na području Crne Gore, kao što su eksproprijacija zemljišta, pristupni putevi i drugo”, objašnjava crnogorska vlada. Kako je navedeno, ne procenjuje se da bi to bili veliki izdaci u odnosu na one koji su potrebni za izgradnju mosta.

Opredeljenje Crne Gore i Bosne i Hercegovine je da pokušaju iskoristiti mogućnosti koje pruža ekonomski i investicioni okvir za Zapadni Balkan i osiguraju odgovarajuća bespovratna sredstva iz dostupnih fondova.

Preostali novac koji će nedostajati osiguraće se iz drugih dostupnih izvora sredstava, kao što su krediti ili državni budžet, pa je procenjeno da najveće fiskalno opterećenje za svaku državu ne bi trebalo biti veće od 1,25 miliona evra, navodi se u saopštenju vlade Crne Gore.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...