čeka se odgovor srpske vlade

Crna Gora poslala Srbiji podatke za potrebne količine brašna, ulja i žitarica

RegionSrbijaVesti

25.3.2022 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Crna Gora poslala Srbiji podatke za potrebne količine brašna, ulja i žitarica Crna Gora poslala Srbiji podatke za potrebne količine brašna, ulja i žitarica
Crna Gora poslala je Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou i očekuje odluku vlade, saopštio je ministar... Crna Gora poslala Srbiji podatke za potrebne količine brašna, ulja i žitarica

Crna Gora poslala je Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou i očekuje odluku vlade, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

”Razgovarao sam sa ministrom poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem. Poslali smo podatke za potrebne količine i čekamo odluku Vlade Srbije kojom se nadamo da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom naredne sedmice”, naveo je Stijović.

Vlada Srbije je 10. marta usvojila Uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, koja se odnosila na žitarice i brašno. Sedam dana kasnije, tom uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje, prenosi agencija Mina.

Prema Stijovićevim rečima, paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rešenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, u slučaju da dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i počinje da se javlja problem u pekarskom sektoru.

Kako je objasnio, cena za te ponude je nešto veća, a logistika komplikovanija. Stijović navodi da na tržištu ima robe i da sada glavna pitanja predstavljaju logistika i cena.

“Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, poverenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i železnicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obe države”, smatra Stijović.

On je naveo da su potrebe za pšenicom oko 50.000 tona za šest meseci (uključujući i potrebe za mlevenje u brašno), a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti taj period. Kukuruza na šestomesečnom nivou za stanovništvo ima oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilolitara, rekao je Stijović.

Stijović je saopštio i da je crnogorska vlada formirala Koordinaciono telo za praćenje stanja zaliha proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, kojim on rukovodi.

  • SNEZANA

    25.3.2022 #1 Author

    Nadamo se da ce pregovori biti uspesni.

    Odgovori

  • IVAN

    25.3.2022 #2 Author

    Pomognimo braci crnogorcima

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #4 Author

    Dugogodisnja saradnja je u pitanju nadam se da cemo tako I nastaviti

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.3.2022 #5 Author

    Naravno da ce poslati…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.3.2022 #6 Author

    Da je onrnuta situacija, oni nama ništa ne bi poslali!

    Odgovori

  • MARA

    27.3.2022 #7 Author

    A sta ce im , većina ih je u Srbiji 😊

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #8 Author

    Sada se od nas ocekuje da budemo bratska drzava, a toliko su protiv Srbije od kada su se osamostalili, ali opet treba pokazati ljudskost i ako je moguce poslati im potrebne kolicine.

    Odgovori

  • Maša

    27.3.2022 #9 Author

    Naravno, pa to su nam braca

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #10 Author

    Treba razmisliti…. Kako oni prema nama, tako i mi prema njima.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #11 Author

    Lepo od suseda!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #12 Author

    Uvek je bolje zaboraviti šta je bilo pre i pomoći čoveku u nevolji.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #13 Author

    Kada im je teško onda zovu u pomoć Srbiju. Tada smo dobri.

    Odgovori

  • DANIJELA

    27.3.2022 #14 Author

    Potrebno je da se pomazemo posebno u ovakvim situacijama.

    Odgovori

  • FRUIT04

    27.3.2022 #15 Author

    Kad njima treba mi smo najbolji

    Odgovori

  • MARE

    3.4.2022 #16 Author

    Sve to dodje kao jedna zemlja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...