CRNA GORA SE ZADUŽILA 250 MILIONA EVRA Za finansiranje budžeta treba još 150 miliona evra

BankeRegionVesti

20.5.2020 13:26 Autor: Julijana Vincan 1

CRNA GORA SE ZADUŽILA 250 MILIONA EVRA Za finansiranje budžeta treba još 150 miliona evra CRNA GORA SE ZADUŽILA 250 MILIONA EVRA Za finansiranje budžeta treba još 150 miliona evra
Ministarstvo finansija Crne Gore obezbedilo je pozajmicu od 250 miliona evra uz garanciju Svetske banke vredne 80 miliona, saopštio je u sredu generalni direktor... CRNA GORA SE ZADUŽILA 250 MILIONA EVRA Za finansiranje budžeta treba još 150 miliona evra

Ministarstvo finansija Crne Gore obezbedilo je pozajmicu od 250 miliona evra uz garanciju Svetske banke vredne 80 miliona, saopštio je u sredu generalni direktor Direktorata za trezor Dragan Darmanović.

Zaključen je kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je obezbeđeno 250 miliona od 350 do 400 miliona, kolika je procena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posledice nastale epidemijom Covid-19, kazao je Darmanović za crnogorski državni radio.

„Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto“, naveo je Darmanović.

Darmanović je naveo da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi obezbedilo i ostatak nedostajućih sredstava.

„U narednom periodu nastavljamo pregovore sa Svetskom bankom, ali i MMF, Evropskom komisijom, kao i domaćim i inostranim komercijalnim bankama da obezbedimo neophodna sredstva. U ovom trenutku ne vidimo prepreke da se i to realizuje, tako da ćemo narednih meseci uspeti da zaključimo sve aranžmane, čime ćemo zaokružiti sve potrebe za finansiranje budžeta u ovoj godini”, naglasio je on.

Foto: Pixabay.com

Ocenio je i to da Crna Gora ima vrlo dobru saradnju sa Evropskom investicionom bankom, ali i Bankom za razvoj Saveta Evrope, nemačkom KFW, ali i drugim koje su po njegovim rečima, značajan partner za realizaciju infrastrukturnih projekata, prenosi bankar.me.

„Narednih meseci očekujemo da ćemo sa njima okončati pregovore za obezbeđivanje sredstava koja će se, najverovatnije, preko banaka realizovati za podršku malim, srednjim i velikim preduzećima za saniranja posledica nastalih zbog korona virusa“, najavio je generalni direktor Direktorata za trezor.

Darmanović je podsetio da je Evropska unija opredelila 53 miliona evra podrške Crnoj Gori, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet, što je smanjilo potrebe za zaduživanjem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...