Vlada će utvrđivati mere i listu proizvoda na koje se one odnose

Crna Gora usvojila Zakon o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica

RegionVesti

11.5.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Crna Gora usvojila Zakon o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica Crna Gora usvojila Zakon o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica
Skupština Crne Gore usvojila je predlog Zakona o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, za koji... Crna Gora usvojila Zakon o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica

Skupština Crne Gore usvojila je predlog Zakona o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, za koji je glasalo 48 poslanika, bez glasova protiv i uzdržanih.

Predlog zakona pripremila je prethodna vlada, a nova izvršna vlast na sednici 5. maja zaključila je da ostaje pri tom predloženom aktu, prenosi RTCG.

“Predlaganjem ovog zakona ministarstvo je stvorilo zakonski osnov za ograničenje cena proizvoda od posebnog zanačaja za život i zdravlje ljudi u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu”, objasnio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Zakonom je, kako je naveo, predviđeno da će vlada podzakonskim aktom utvrditi mere ograničavanja cena, kao i listu proizvoda na koje se mere odnose, uz obavezu da najmanje jednom u tri meseca preispituje svoju odluku.

“Koji će se proizvodi naći na listi zavisi od procene vlade u datom momentu, ali se svakako podrazumeva da su u pitanju osnovne životne namirnice. Kada su u pitanju vrste mera koje vlada može da propiše u cilju ograničavanja cena, to mogu biti određivanje maksimalne maloprodajne cene, fiksne cene proizvoda i marže”, dodao je Đurović.

Prema njegovim rečima, ministarstvo je razvilo posebnu metodologiju praćenja cena osnovnih životnih namirnica na mesečnom nivou, koja se bazira na podacima koje dobija od Uprave za inspekcijske poslove, odnosno Tržišne inspekcije, a koje se prikupljaju sa terena.

On je poručio da će vlada, prilikom donošenja odluke, voditi računa o nabavnoj ceni proizvoda, kao i maloprodajnoj marži, kako samo trgovci ne bi bili u gubitku.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Dragica Sekulić, kazala je da taj zakon Crna Gora do sada nije imala u svom pravnom sistemu, za razliku od zemalja regiona.

„Dosta je kratak po svojoj sadržini i daje mogućnost Vladi Crne Gore da deluje kroz različite mere na različiti broj proizvoda“, navela je Sekulić.

Ona smatra da će njegova primena biti i te kako otežana, pri čemu vlada mora da vodi računa da prilikom donošenja podzakonskih akata obavi sve potrebne konsultacije sa udruženjima privrednika i sindikalnim udruženjima.

„Zakon sam po sebi ima svoju primarnu nameru da pomogne građanima, ali ne sme da kroz jednostrano usvajanje dovede privredu u situaciju da određene proizvode povuče sa rafova u nemogućnosti da ispoštuje zakonsko rešenje“, dodala je Sekulić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, saopštio je da ovaj zakon nije primenjiv ni održiv.

„Tačno je da se stavlja zakonski osnov za ograničavanje cena u slučaju inflatornih rizika što je dobro rešenje i sa tim pozitiva ovog zakona staje“, ocenio je Dejan Đurović.

Prema njegovim rečima, zakon je nedorečen, jer nije precizirao situacije u kojima će se primenjivati, ni kada se privremene mere mogu uvoditi.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, rekao je da zakonsko rešenje sa sobom nosi čitav niz dilema.

„Prva je što je obeshrabrujuće što ovaj zakon brani ministar koji je do prije neki dan za identičan tekst zakona rekao da je neadekvatan, neprimenjiv i kontraproduktivan“, naveo je Šehović.

On je kazao da će ta partija predložiti amandman kojim će definisati kategorije proizvoda na koje će se odnositi, odnosno na prehrambene proizvode, dečju hranu i sredstva za ličnu higijenu.

„Važno je definisati mere, koje se odnose na određivanje najviše cene, snižavanje cene, kao i regulisanje marže“, dodao je Šehović.

Goran Đurović je, odgovarajući poslanicima, naveo da namerno nisu navodili određene grupe proizvoda, da bi mogli da kažu da su to svi proizvodi.

“Mi sad možemo navesti deset, 15 ili 20. Koja je garancija da se neće pojaviti potreba za 21, 22 ili 35 proizvoda. Nismo hteli sebe da ograničavamo bespotrebno, ali nije problem da se i te određene kategorije uvedu i da se vladi da mogućnost da to proširi”, rekao je Goran Đurović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...