Ponovno pokretanje fabrike aluminijuma koštalo bi više od pet miliona evra

Crnogorski KAP ne bi preživeo dalji rast cena energije

RegionVesti

8.12.2021 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski KAP ne bi preživeo dalji rast cena energije Crnogorski KAP ne bi preživeo dalji rast cena energije
Kombinat aluminijuma (KAP) ne bi preživeo tarife električne energije iznad 50 evra po megavat satu (MWh), a kamoli 120 evra po MWh, saopštio je... Crnogorski KAP ne bi preživeo dalji rast cena energije

Kombinat aluminijuma (KAP) ne bi preživeo tarife električne energije iznad 50 evra po megavat satu (MWh), a kamoli 120 evra po MWh, saopštio je bivši direktor fabrike Džo Kazadi (Joe Kazadi).

U slučaju da se fabrika ugasi, puni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje bio najmanje 5,6 miliona evra, ako bi cena struje bila 45 evra po MWh, dok bi ukupni kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli da premaše 22 miliona, izjavio je Kazadi za crnogorske Vijesti.

Kazadi je funkciju direktora KAP obavljao u periodu 2007. i 2008. godine, kada je fabrika bila u vlasništvu ruskog Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC). On ima 30 godina iskustva u aluminijumskoj industriji, a trenutno je direktor švajcarske kompanije Metsol, piše crnogorska agencija Mina.

Iz kompanije Uniprom, koja je sada vlasnik KAP, najavili su da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cena struje i otpustiti 500 radnika. Do sada su prema ugovoru koji imaju sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) megavat sat plaćali 45 evra, dok im je zbog poskupljenja električne energije na evropskim berzama sada ponuđena cena od oko 120 evra.

Kazadi je kazao da topionice aluminijuma kao što je KAP žive od struje i umiru bez nje, kao i da je električna energija esencijalna sirovina za primarnu proizvodnju.

”Generalno, električna energija čini oko trećinu proizvodnih troškova u topionici aluminijuma. KAP ne može da ugasi proizvodnju. Obustava znači da nameravaju da nastave sa proizvodnjom, ali, po mom mišljenju, ako ugase proizvodnju, nikada neće moći ponovo da je pokrenu. Puni trošak ponovnog pokretanja će verovatno biti najmanje 5,6 miliona evra ako pretpostavimo tarifu električne energije od 45 evra po MWh”, naveo je Kazadi.

On je dodao bi, pored toga, kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli da premaše 22 miliona evra.

Po ceni od 120 evra za MWh KAP će, prema rečima Kazadija, imati trošak za struju od dve hiljade dolara po toni proizvedenog aluminijuma.

”Sa cenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) od 2,59 dolara po toni, kada se doda cena poreza, naknade za emitovanje ugljen-dioksida, troškova rada i održavanja i drugih, KAP će izgubiti veliku sumu novca sa svakom proizvedenom tonom. Nezamislivo je da bi KAP preživio tarife struje iznad 50 evra po MWh, a kamoli 120 evra”, poručio je Kazadi.

Na pitanje kada bi KAP sada ugasio proizvodnju, kakve bi bile šanse da se ona obnovi ako bi kasnije cene električne energije bile niže, Kazadi je odgovorio da bi u tom slučaju bilo malo verovatno da bi se ikada ponovo pokrenula.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...