Jedna bazna stanica, dve mreže

Crnogorski Telekom uvodi 5G mrežu u Podgorici

Hi-techSvetVesti

7.3.2022 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Crnogorski Telekom uvodi 5G mrežu u Podgorici Crnogorski Telekom uvodi 5G mrežu u Podgorici
Korisnicima crnogorskog Telekoma u Podgorici na više lokacija dostupna je 5G mreža, čime je ta telekomunikaciona kompanija postala prvi operator u Crnoj Gori koji... Crnogorski Telekom uvodi 5G mrežu u Podgorici

Korisnicima crnogorskog Telekoma u Podgorici na više lokacija dostupna je 5G mreža, čime je ta telekomunikaciona kompanija postala prvi operator u Crnoj Gori koji je ovu tehnologiju pustio u komercijalni rad.

Iz kompanije je saopšteno da je 5G dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, pod uslovom da imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom, piše agencija Mina.

Plan Telekoma je, kako navode, postepeno pokrivanje Podgorice 5G signalom.

Nakon uspešnog testiranja 5G mreže, koje je Telekom uradio prošle godine na severu zemlje, u podgoričkom Bloku 5 povezivanje prvih komercijalnih telefona na Telekom 5G mrežu obavili su izvršni direktor kompanije Stjepan Udovičić, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP) Darko Grgurović, glavni administrator u crnogorskoj prestonici Vuksan Vuksanović i predstavnik kompanije Ericsson Nikola Tesla Ivan Barać.

Udovičić je izjavio da je Telekom počeo s prvom fazom uvođenja 5G tehnologije u Crnoj Gori. U ovom trenutku akcenat je, kako je rekao, na povećanju kapaciteta mreže i smanjenju latencije.

Na taj način će se stvaraju tehnički uslovi i mreža priprema za 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, kako je najavio, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

Grgurović je poručio da je početak komercijalnog rada 5G mreže u Crnoj Gori izuzetno značajan, istorijski korak u razvoju elektronskih komunikacija u državi.

„Početak rada 5G pokazuje da pratimo tehnološki razvoj u sektoru elektronskih komunikacija, jer smo 5G mrežu pustili u vrlo kratkom roku, nakon puštanja tih mreža u najrazvijenijim svjetskim zemljama“, naveo je Grgurović.

Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima Xiomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođača koji imaju takozvani “otvoreni softver” (open software). Strateški partner Telekoma na ovom projektu — kompanija Samsung — je na terenu gde se vrše pripreme za sertifikaciju uređaja.

Da li njihov telefon podržava 5G mrežu, korisnici mogu provjeriti samo u podešavanjima u mrežnom režimu.

Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, takozvana DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio-frekvencija.

To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom ovim signalom biće u mogućnosti da koriste internet po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju i kapacitete 4G mreže.

Ukratko — jedna bazna stanica, dve mreže.

CRNOGORSKI TELEKOM

MOSKOVSKA 29, PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
73.836.100,00 (2020)
Broj zaposlenih:
501 (2020)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...