Procena zarade pod znakom pitanja

Da li će crnogorski auto-put biti rentabilan sa naplatom i kad prođe sezona?

BiznisInfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

18.7.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Da li će crnogorski auto-put biti rentabilan sa naplatom i kad prođe sezona? Da li će crnogorski auto-put biti rentabilan sa naplatom i kad prođe sezona?
Iz Vlade Crne Gore su saopštili da je u prva 24 sata od otvaranja prioritetne deonice “Princeza Ksenija” auto-putem prošlo više od 18.000 vozila,... Da li će crnogorski auto-put biti rentabilan sa naplatom i kad prođe sezona?

Iz Vlade Crne Gore su saopštili da je u prva 24 sata od otvaranja prioritetne deonice “Princeza Ksenija” auto-putem prošlo više od 18.000 vozila, što bi značilo i prihod od oko 63.000 evra.

Ako bi se trend broja auta na novootvorenoj deonici auto-puta Smokovac-Mataševo nastavio, Crna Gora bi od putarine zarađivala i više nego što je planirano.

To u slučaju kada bi se putarina naplaćivala i pod uslovom da su sva vozila putnički automobili koji su koristili maksimalnu distancu, prenosi B92 pisanje podgoričkih Vijesti.

U tom scenariju, koji je ipak nerealan zbog špica turističke sezone i besplatnog prolaza, država bi prihodovala oko dva miliona evra mesečno, odnosno 24 miliona evra godišnje.

Prema projekcijama državnog preduzeća Monteput, koje gazduje auto-putem, od prioritetne deonice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona evra.

Čak i uz broj prolazaka auto-putem prvog dana, uz besplatnu putarinu u špicu turističke sezone, godišnje bi se u kasu slilo znatno manje od 31,3 miliona evra, koliko je, pre početka izgradnje, projektovano od ukupne putarine i drugih komercijalnih prihoda.

Izgradnja deonice Smokovac-Mateševo koštala je oko milijardu evra, a auto-put je pušten u saobraćaj u četvrtak ujutro, nakon što je svečano otvoren noć pre uz prisustvo visokih zvanica.

Auto-put je gradila kineska kompanija CRBC.

Putarina se neće naplaćivati do 21. jula, nakon čega će za motocikle iznositi 1,5 evra, za putnička vozila 3,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra.

Ranije su Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija saopštili da se očekuje da će 80 odsto vozila koja uđu na auto-put preći najdužu dionicu Smokovac – Mateševo.

Naveli su da je na osnovu ostvarenog prometa od prolazaka vozila kroz tunel Sozina za period jul – decembar u prethodnim godinama i očekivanim cenama za naplatu putarine na auto-putu, planiran prihod od 4.500.797 evra.

U Monteputu kažu da očekuju da će ove godine imati 9,3 miliona evra prihoda od naplate putarine kroz tunel Sozina i da od auto-puta godišnje očekuju gotovo identičan prihod.

Deonica auto-puta Smokovac – Mateševo otvorena je sa tri godine, dva meseca i četiri dana zakašnjenja u odnosu na ugovor o izgradnji, prema kojem je trebalo da bude završena 10. maja 2019. godine.

Zbog kašnjenja, država je pretrpela štetu od nekoliko desetina miliona evra na ime izgubljenih prihoda od putarine, ali za to niko nije odgovarao.

Bez odgovornosti je prošlo i to što su neplanirani radovi na auto-putu koštali stotinak miliona evra, podseća podgorički list.

”Princeza Ksenija” je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocevnih tunela.

Deonica ima četiri petlje, s naplatnim rampama Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Nije poznato kada će se krenuti u proces izgradnje ostalih deonica auto-puta do granice sa Srbijom.

  • TATJANA

    18.7.2022 #1 Author

    Sad je jace jer je sezona

    Odgovori

  • DANIJELA

    18.7.2022 #2 Author

    Dok je sezona bice ok a nakon toga prosek.

    Odgovori

  • Dea

    18.7.2022 #3 Author

    Ma gde ce biti rentabilan,naravno da nece,ali isplatice ga za koju sezonu vec

    Odgovori

  • TINA

    18.7.2022 #4 Author

    Verovatno ce se cene I povecati

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.7.2022 #5 Author

    Od Septembra ce biti prepolovljen broj..

    Odgovori

  • Kristina

    20.7.2022 #6 Author

    Čisto sumnjam..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...