Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Kriptovalute u slobodnom padu

Da li je tržišni balon zaista pukao?

BerzaNovacSvetVesti

18.5.2021 08:26 Autor: Marko Miladinović 0

Da li je tržišni balon zaista pukao? Da li je tržišni balon zaista pukao?
Za samo nedelju dana sa međunarodnog tržišta kriptovaluta „izbrisana“ je vrednost od 500 milijardi dolara. Bitcoin je u jednom danu ponovo izgubio devet odsto... Da li je tržišni balon zaista pukao?

Za samo nedelju dana sa međunarodnog tržišta kriptovaluta „izbrisana“ je vrednost od 500 milijardi dolara. Bitcoin je u jednom danu ponovo izgubio devet odsto svoje vrednosti, a čak 30 procenata je ispod svog zabeleženog maksimuma prošlog meseca, dok ga ether i dogecoin i dalje prate u tom slobodnom padu.

Stiče se utisak da sve što ima bilo kakve veze sa trgovanjem kriptovalutama u ovom trenutku beleži pad. Tako, akcije menjačnice Coinbase beleže gubitak od 5,5 odsto, a čak 30 odsto od listiranja na berzi pre manje od 30 dana, dok su hartije od vrednosti kompanije Tesla izgubile 2,1 odsto u jučerašnjem trgovanju i nastavljaju blag silazni trend od kako je Ilon Mask (Elon Musk) najavio da ona više neće prihvatati bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Prema CoinMarketCap, kriptotržište je palo sa 2.546 milijardi dolara na 2.020 milijardi.

Maskove Twitter objave više ne mogu biti glavni uzrok ovolikog pada, komentarišu analitičari. Prošlonedeljno povlačenje Tesle, doduše, mogao je biti zamajac za tržišna zbivanja koja će se odviti, ali u čijoj pozadini je ipak činjenica da je ono iskazivalo prirodu „mehura“, te da se pre vremena naduvalo do iznenađujuće velikog nivoa.

Ipak, kada se gleda šira slika, od decembra je bitcoin dobio 50 odsto na vrednosti, a dogecoin čak 10.000 odsto, pa tu i dalje ima prostora za korekciju, ali su se na volatilnom tržištu kriptovaluta dešavali takođe i preokreti trendova preko noći. Poređenja radi, u istom periodu rast drugih oblika popularne berzanske aktive izgledao je ovako – fjučersi na zlato su u padu 1,5 odsto, Dow Jones indeks je porastao 12 odsto, S&P 500 za 10 odsto, a NASDAQ Composite za približno tri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...