velika auto-kompanija želi da pređe na proizvodnju e-automobila

Daimler AG najavio strogu štednju, dalekosežne posledice po radnike

AutomobiliFirme u fokusuLifestyleSvetU fokusuVesti

11.9.2021 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Daimler AG najavio strogu štednju, dalekosežne posledice po radnike Daimler AG najavio strogu štednju, dalekosežne posledice po radnike
Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podeliti u dve nove,... Daimler AG najavio strogu štednju, dalekosežne posledice po radnike

Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podeliti u dve nove, nezavisne kompanije-firme: Mercedes-Benz za automobile i kombije, i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Samo u šest nemačkih fabrika postoji rizik od otpuštanja 20.000 radnika, piše Večernji list.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi da postane klimatski neutralan pre 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno da pretvori u elektromobilnost. Ali kako bi mogao finansijski da podnese velika ulaganja, Daimleru sledi stroga štednja i to će imati dalekosežne posledice na radnike grupe.

Izvršni direktor Daimlera Ola Kalenius (Ola Källenius) prošle godine je najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama firme, dobrovoljan. Inženjer u ranim 40-im godinama koji je u firmu došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 evra, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenih.

Portparol firme naglasio je da ovaj broj ne uključuje radnike koji su napustili Daimler u delimičnoj ili su otišli u punu penziju. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je.

Međutim, nisu svi oduševljeni programom otpremnina. “Ne želimo otpremnine”, rekao je za nemačke medije radnik u Untertirkhajmu, koji bi radije da je novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutno ide dobro. Odlazak nekih kolega stoga bi napravio “rupe”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...