Najsiromašniji stanovnici EU su u našem komšiluku

Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji

EUVesti

7.7.2021 10:21 Autor: Marko Miladinović 5

Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji
Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji, dok su Rumuni najsiromašniji, pokazuju najnoviji statistički podaci Centralne banke Danske (Danmarks Nationalbank’s Statbank). U četvrtom kvartalu prošle... Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji

Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji, dok su Rumuni najsiromašniji, pokazuju najnoviji statistički podaci Centralne banke Danske (Danmarks Nationalbank’s Statbank).

U četvrtom kvartalu prošle godine danska domaćinstva su u proseku imala 250.000 evra u imovini. Danci su, s druge strane, i među najzaduženijim nacijama EU. Prosek njihovog duga iznosi 75.300 evra po glavi stanovnika, a od njih su zaduženiji samo Luksemburžani, čiji dug u proseku iznosi više od 88.000 evra.

U Centralnoj banci Danske su istakli da je veći deo dobrobiti sadržan u nekretninama, a manji u samom novcu. Njihovo prosečno neto finansijsko bogatstvo iznosi 177.500 evra, što je koro tri puta više od proseka EU.

Ukazano je da postoje velike razlike u bogatstvu samih Danaca. Analizom je utvrđeno da je njihovo bogatstvo u prvom kvartalu ove godine raslo i to u proseku 3.200 evra po osobi.

Posle Danaca najbogatiji su Holanđani, Luksemburžani, pa Šveđani. Najsiromašniji su Rumuni, čija finansijska imovina u proseku iznosi samo 10.700 evra, piše CNBC, a prenosi Klix.bx. Među najsiromašnije spadaju još i Hrvatska, Bugarska, Litvanija i Grčka.

  • LJUBIŠA

    28.1.2022 #1 Author

    Država koja ulaže i održava domaći proizvod i vodi računa o privredi mora da ima takve retultate.
    Srbija da se ugleda, ali kada budemo imali državno rukovodstvo kakvo treba a ne izdajnike, lopove i prevarante, možda nam i krene na bolje

    Odgovori

  • VANJA

    7.2.2022 #2 Author

    To je prava i uredjena drzava!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.2.2022 #3 Author

    Da, da poznato mi je ovo.Minimalna cena rada u Danskoj je 42 eur a u Srbiji 1.4 eur. Jako žalosno za srpskog ekonomskog tigra ali svaka čast danima.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.2.2022 #4 Author

    Dopuna, ovo je cena rada po satu.

    Odgovori

  • MARE

    23.10.2022 #5 Author

    Od Danske do Rumunije primecen je pad.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...