Globalno oporezivanje korporacija

Definicija poreskog raja ipak se menja

Vesti

17.12.2021 13:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Definicija poreskog raja ipak se menja Definicija poreskog raja ipak se menja
Veliki globalni sporazum o korporativnom porezu koji je u oktobru prihvatilo više od 130 zemalja trebalo bi da doprinese suzbijanju poreskih zloupotreba, kojima su... Definicija poreskog raja ipak se menja

Veliki globalni sporazum o korporativnom porezu koji je u oktobru prihvatilo više od 130 zemalja trebalo bi da doprinese suzbijanju poreskih zloupotreba, kojima su sklone multinacionalne kompanije, ali nedostaje još važnih detalja o sprovođenju sporazuma.

Kada je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao Švajcarsku poreskim rajem ranije ove godine, tamošnje vlasti odmah su odbacile tu ocenu, ističući sveobuhvatne reforme koje su zemlju dovele do više usklađenosti sa međunarodnim standardima, preneo je SwissInfo.

Međunarodna zajednica kreće se ka onome što mnogi nazivaju istorijskim sporazumom o utvrđivanju globalne minimalne poreske stope za multinacionalne korporacije. „Bilo je i vreme, ali možda to ipak nije dovoljno, jer đavo je u detaljima“, prokomentarisao je ranije Džozef Stiglic (Joseph Stiglitz), nobelovac i jedan od najpriznatijih svetskih ekonomista.

U međuvremenu, Irska je odbila da potpiše izjavu o uvođenju globalnog minimalnog poreza od 15 odsto. Izjavu iza koje stoji 130 zemalja objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, a ona predviđa globalni minimalni porez od 15 odsto i veće oporezivanje najvećih multinacionalnih kompanija u zemlji u kojoj su ostvarile profit.

Prema rečima Stiglica, kompanija Apple je sinonim za izbegavanje poreza, kroz korišćenje legalnog prebacivanja svog poslovanja u Irsku. I, sa pravom su, dodao je on, svaki put kada im javnost to zamera, odgovorili da plaćaju „svaki dospeli dolar“, jer oni, zaista, samo jednostavno koriste ono što im postojeći sistem nudi.

Definicija poreskog raja ipak se menja. Prema oceni američkih poreskih stručnjaka pre deceniju ili dve, ljudi su mislili da poreski raj kombinuje niske stope poreza sa nivoom tajnosti i privatnosti. Poslednjih nekoliko godina promenjen je način razmišljanja o poreskim rajevima kao mestima na kojima ima mnogo profita, a ne puno zaposlenih ili imovine.

Stope poreza na dobit globalno su pale u poslednjih 40 godina, pa je tako 1980. godine neponderisana prosečna svetska zakonska poreska stopa iznosila 40,11 odsto. Prema nedavnom pregledu globalnih stopa poreza na preduzeća, prosečna zakonska stopa iznosi 23,54 procenta.

Kada je reč o sporazumu o minimalnoj poreskoj stopi za korporacije, ostaju pitanja o tome kako će se nova pravila uklopiti sa postojećim pravilima i kako će zemlje prilagoditi domaće zakone i kakve promene prakse će se pojaviti, ocenili su švajcarski poreski stručnjaci.  

Podsetimo, američko Ministarstvo finansija predložilo je proletos da bi korporacije širom sveta trebalo da plaćaju najmanje 15 odsto poreza na zaradu, u okviru napora za utvrđivanje minimalnog globalnog poreza za preduzeća. Konačna stopa mogla bi biti i viša od te, navedeno je u njihovom predlogu, ali je 15 odsto „najniži nivo“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.