inflacija beleži rast od 5,4 odsto

Delta soj ugrožava ekonomski oporavak SAD

BankeLifestyleNovacSvetVestiZdravlje

11.8.2021 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Delta soj ugrožava ekonomski oporavak SAD Delta soj ugrožava ekonomski oporavak SAD
Cene polovnih automobila, rent-a-car usluga, avio karata i hotelskog smeštaja neke su od pokretačkih snaga veće inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ekonomisti ističu da... Delta soj ugrožava ekonomski oporavak SAD

Cene polovnih automobila, rent-a-car usluga, avio karata i hotelskog smeštaja neke su od pokretačkih snaga veće inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ekonomisti ističu da delta soj korona virusa ugrožava ekonomski oporavak od pandemije, što je dovelo do toga da kompanije pomeraju datume povratka na posao, a škole da preispituju učenje na daljinu. Istovremeno, poslodavci uvode maske za lice i obavezno vakcinisanje zaposlenih, prenosi Market Watch.

Veća blokada i ograničenja putovanja i poslovanja ne deluju neizbežno, ali bi varijanta za koju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da sada čini više od 93 odsto svih slučajeva Covid-19 u SAD mogla dovesti do pojave da potrošači plaćaju niže cene za robu i usluge.

Kao rezultat nagomilane potražnje, potrošači plaćaju 5,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu za robu i usluge, prema junskom indeksu potrošačkih cena. Polovni i iznajmljeni automobili, avionske karte, kao i cene hotela, u kojima je došlo do najvećeg povećanja cena iz meseca u mesec, pokreću inflaciju.

U Los Anđelesu, gde su mere upotrebe maske u zatvorenom prostoru nametnute prošlog meseca, bez obzira na status građana (da li su vakcinisani ili nisu), posete menzama za obroke u zatvorenim prostorijama bile su 17 odsto manje u nedelji koja se završila 1. avgusta, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na podatke analitičke firme Placer.ai.

Ako bi Amerikanci preispitali putovanja, večere ili izvršili bilo koju drugu promenu načina života zbog zabrinutosti za varijantu, „u bliskoj budućnosti to bi smanjilo zabrinutost zbog inflacije jer bi podrazumevalo manju potražnju“, istakao je glavni ekonomista iz Moodi’s Analitics, Mark Zandi za CNN.

Zaista, nekoliko ekonomista, uključujući predsednika Federalnih rezervi Džeromea Povelja (Jeromea Povella), istakli su da će cene ostati povišene u narednim mesecima, ali da će biti „umerene“ kada se Amerikanci prilagode novim okolnostima.

Za sad delta soj ne izaziva iznenadnu promenu ponašanja, glavni američki ekonomista u Goldman Sachs GS, Dejvid Merikl  (David Mericle) izjavio je:  „Čini se da iz bilo kog razloga Amerikanci ne reaguju snažno na vesti, barem ne dovoljno snažno da bi uticali na cenu“.

S druge strane, ako broj slučajeva Covid-19 nastavi da raste, Amerikanci će verovatno smanjiti putovanja i ishranu, rekao je glavni američki ekonomista u kompaniji NatVest Markets, Kevin Kumis (Kevin Cummins).  

Zavod za statistiku rada će objaviti podatke o CPI za jul. Ekonomisti predviđaju povećanje cena od 0,5 procenata za ovaj mesec. Međutim, i Kumis i Merikl su istakli su da je prerano odrediti da li i kako delta soj virusa utiče na ukupne cene u SAD, piše Market Watch.

Kako je u sredu preneo Tanjug, rast potrošačkih cena u SAD usporio je u julu, ali je ukupna inflacija i dalje na istorijski visokom nivou usled nastavka poremećaja u lancima snabdevanja i sve veće potražnje za uslugama vezanim za putovanja, kako se ekonomska aktivnost oporavlja.

Indeks potrošačkih cena, kao mera inflacije, porastao je prošlog meseca za 0,5 odsto nakon rasta od 0,9 procenata u junu, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada, prenosi Rojters.

U odnosu na jul 2020. godine, inflacija u SAD beleži rast od 5,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...