Aktivisti optužili tehnološku kompaniju za “pandemijsko profiterstvo”

Demonstranti blokirali Amazon za Crni petak

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

26.11.2021 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Demonstranti blokirali Amazon za Crni petak Demonstranti blokirali Amazon za Crni petak
Širom Evrope, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ispred zgrada kompanije Amazon demonstranti dočekuju Crni petak. “Praznik rasprodaje” za Amazon je jedan od... Demonstranti blokirali Amazon za Crni petak

Širom Evrope, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ispred zgrada kompanije Amazon demonstranti dočekuju Crni petak. “Praznik rasprodaje” za Amazon je jedan od najzauzetijih dana u godini.

Internacionalna koalicija “Neka Amazon plati” (“Make Amazon Pay”) okupila je unije, borce za ravnopravnost i klimatske aktiviste, koji su pokrenuli protest, zahtevajući koncesiju, piše agencija BBC News.

U isto vreme, aktivisti grupe Extinction Rebellion blokirali su prilazne puteve i ulaze u skladišta Amazona. Grupa je blokirala skladišta u Tilburiju, Eseksu i pristanište Ejvonmaut pored Bristola, navode reporteri na terenu. Akcije se pokreću i u Mančesteru, Njukaslu, ali i u gradovima Nemačke i Holandije.

Navodi se da su demonstranti blokirali 15 centara, od kojih se 13 nalazi u Velikoj Britaniji.

Demonstranti su izjavili da Amazon i slične kompanije profitiraju na našoj želji da živimo komforno i da podstiču konzumerizam koji šteti prirodi.

Kako navodi Oven Esplej (Owen Espley) iz grupe War on Want (Borba protiv nemaštine), rastući uticaj Amazona predstavlja pretnju zajednicama i radnicima širom sveta. Prema njegovim rečima, ova kompanija zloupotrebljava svoj dominantni položaj u maloprodaji, na cloud servisima i u logistici, pa tako kreira neravnopravnu konkurentnost koja urušava standarde.

Esplej ističe da radnici Amazona rade u nebezbednim uslovima, da su pod konstantniom nadzorom i da ih kompanija tretira kao robote. Kako navodi, došlo je vreme da Amazon radnicima obezbedi fer plate, ispuni u potpunosti svoje poreske obaveze, i oduži se za posledice koje njegovo poslovanje ostavlja u ekološkom smislu.

Izveštaj kompanije Amazon za ovu godinu pokazuje da se njen profit utrostručio, što se pripisuje uspehu ostvarenom u toku pandemije virusa Covid-19.

Kao komentar na akcije koalicije “Neka Amazon plati”, iz kompanije su izdali unapred pripremljeno saopštenje u kome se navodi da su se tu okupile grupe sa različitim interesima, te da Amazon, iako nije savršen, pokušava da nadomesti nedostatke u sferama poslovanja zbog kojih pomenuta koalicija protestuje.

Predstavnici Amazona su istakli i da su potpisnici Klimatskog obećanja i da rade na tome da emisije ugljenika svedu na nulu do 2040. godine, kao i da nude plate u skladu sa tržištem i rade da omoguće sigurniju i zdraviju radnu sredinu svojim zaposlenima.

  • IVAN

    6.11.2022 #1 Author

    nista ne moze zaustaviti ljude koji vole popuste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...