Vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena

Devizne rezerve u septembru povećane na 16,5 milijardi evra

BankeNovacSrbijaVesti

11.10.2022 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Devizne rezerve u septembru povećane na 16,5 milijardi evra Devizne rezerve u septembru povećane na 16,5 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 16,5 milijardi evra i bile su za 626,7 miliona evra više nego na... Devizne rezerve u septembru povećane na 16,5 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 16,5 milijardi evra i bile su za 626,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je Narodna banka Srbije.

Na ovom nivou deviznih rezervi, kako se ističe, obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147,4 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

„Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 13.551,1 milion evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 420,1 milion evra. Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 525,0 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 199,2 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 88,4 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 193,1 milion evra)“, navodi se u sopštenju.

Efekat tržišnih faktora u septembru bio je pozitivan u neto iznosu od 7,2 miliona evra. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 852,3 miliona evra i bio je za 44 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.100,2 miliona evra.

„Vrednost dinara prema evru u septembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 425 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“, saopštila je NBS.

Tagovi
DINAR EVRO NBS

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...