ulaži se napori da unija postane globalni lider u ovoj oblasti

Digitalizacija u EU napreduje, ali preduzeća zaostaju sa digitalnom tehnologijom

EUHi-techPreduzetnikU fokusuVesti

28.7.2022 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Digitalizacija u EU napreduje, ali preduzeća zaostaju sa digitalnom tehnologijom Digitalizacija u EU napreduje, ali preduzeća zaostaju sa digitalnom tehnologijom
Novi Indeks digitalizacije ekonomije i društva 2022. godine pokazao je da je većina članica Evropske unije (EU) napredovala u digitalnoj transformaciji, ali da je... Digitalizacija u EU napreduje, ali preduzeća zaostaju sa digitalnom tehnologijom

Novi Indeks digitalizacije ekonomije i društva 2022. godine pokazao je da je većina članica Evropske unije (EU) napredovala u digitalnoj transformaciji, ali da je usvajanje ključnih digitalnih tehnologija, poput veštačke inteligencije i big data u biznisu i dalje slabo.

Digitalne veštine su još jedna važna oblast u kojoj je potreban veći napredak i takođe treba pojačati napore kod infrastrukture povezivanja (posebno 5G), ocenjuje se u izveštaju koji je objavljen u Briselu.

U EU po digitalizaciji i dalje prednjače Finska, Danska, Holandija i Švedska, ali se i one suočavaju sa nedovoljnom upotrebom naprednih digitalnih tehnologija i široko rasprostranjenim nedostatkom veština.

Evropska komisija je ukazala i na pozitivan trend povećanja nivoa digitalizacije u članicama, kao i na činjenicu da zemlje koje su krenule sa niskog nivoa, „hvataju korak“ i beleže brži rast. Posebno su u poslednjih pet godina napredovale Italija, Poljska i Grčka, prenosi agencija Beta.

Unapređenja su potrebna i kod digitalnih veština građana jer su digitalna oruđa integralni deo svakodnvenog života i participacije u društvu.

Kako se navodi, samo 54 odsto Evropljana starih između 16 i 74 godine ima barem osnovne digitalne veštine, a cilj Digitalne dekade EU je da ih bude najmanje 80 odsto do 2030. godine.

Programer
Foto: Freepik.com

Više od polovine preduzeća (55 odsto) tokom 2020. je imalo problem sa popunjavanjem mesta na kojima rade stručnjaci za ICT. Taj manjak predstavlja veliku prepreku za oporavak i konkurentnost kompanija u EU i takođe nepovoljno deluje na napore da se ispune ciljevi Zelenog dogovora, prenosi agencija Beta.

Kada je reč o korišćenju ključnih tehnologija, kompanije su im se više okrenule za vreme pandemije i klaud je koristilo 34 odsto, ali je upotreba veštačke inteligencije i big data ostala slaba, samo osam odnosno 14 odsto preduzeća.

Kako se ističe, te tehnologije nose veliki potencijal za inovacije i unapređenje efikasnosti, posebno među malim i srednjim preduzećima.

Samo 55 odsto malih i srednjih preduzeća EU ima barem osnovni nivo digitalizacije, a cilj je da ih 2030. godine bude 90 odsto. To ukazuje da gotovo polovina nema priliku da iskoristi mogućnosti digitalizacije.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) rekao je na predstavljanju Indeksa da EU mora da nastavi da ulaže napore da postane globalni lider u tehnološkoj trci, prenosi agencija Beta.

„Moramo da pojačamo napore da osiguramo da svakom malom i srednjem preduzeću, svakom biznisu i industriji u EU budu dostupna najbolja digitalna rešenja i da imaju pristup infrastrukturi za digitalno povezivanje svetske klase“, istakao je Breton.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...