Putem aplikacije poljoprivrednici će moći da prate stanje na svojim njivama

Mokrin je prvo digitalno selo u Srbiji

AgrobiznisBiznisHi-techLifestyleSrbijaVesti

27.5.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mokrin je prvo digitalno selo u Srbiji Mokrin je prvo digitalno selo u Srbiji
Mokrin kod Kikinde je prvo digitalno selo u Srbiji. Zahvaljujući zajedničkom projektu Instituta Biosens, Delta holdinga i Mokrin House, poljoprivrednicima iz ovog sela biće... Mokrin je prvo digitalno selo u Srbiji

Mokrin kod Kikinde je prvo digitalno selo u Srbiji. Zahvaljujući zajedničkom projektu Instituta Biosens, Delta holdinga i Mokrin House, poljoprivrednicima iz ovog sela biće omogućen niz pogodnosti praćenja i unapređenja proizvodnje uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu i drugih oblika digitalne tehnologije.

Zoran Terzin obrađuje 350 jutara zemlje. Uskoro će meteo-podatke u ataru Mokrina moći da prati na svakoj od svojih njiva. To nije jedini benefit koji mu nudi projekat „Digitalno selo“, prenosi RTS.

„Imamo te aplikacije, da bi u svakom momentu znali po hektaru koliko nas košta, šta smo uložili i, na kraju, koja će nam biti zarada“, ističe Terzin.

Digitalna poljoprivreda svakodnevno otvara nove ideje. U slučaju biljnih bolesti, ratari iz Mokrina će ubuduće fotografisati usev, poslati na aplikaciju i odmah dobiti odgovor stručnjaka šta treba preduzeti.

„Redovno preletanje celog Mokrina dronom pruža vrlo preciznu sliku sa rezolucijom od tri centimetra, gde mogu bukvalno da broje biljke. Kakva je faza razvoja na kom mestu. Moći će da dobiju informaciju o tome gde tačno treba da uzimaju uzorke zemljišta, kako bi bolje odredili mere“, navodi direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević,

Prosečna površina poseda u Srbiji je oko 5,5 hektara. Vlasnici koji imaju ove površine zemlje čine 70 odsto poljoprivrednika u Srbiji.

„Sitan posed će uvek opstati, ali sitan posed nema mogućnost da bude moderan posed, da pruža najsavremeniju mogućnost poljoprivrednim proizvođačima. Zato on jednostavno mora tražiti svoje rešenje ili u udruživanju ili u modernizaciji poslovanja. Na manjim površinama, sigurno treba ići u pravcu intenzifikacije proizvodnje, na većim površinama uz primenu digitalizacije proizvodnje i to su neki ključni pravci u kojima mogu da razmišljaju naši poljoprivredni proizvođači“, kaže dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica.

Sve u okviru projekta „Digitalno selo“ je besplatno. Do sada se priključilo 30 poljoprivrednika iz Mokrina, a očekuje se da će ih biti više od sto u naredne tri godine koliko projekat traje.

  • NINO

    28.5.2022 #1 Author

    Digitalno selo???
    Kud ide ovaj svet? Sedecemo u foteljama i nazivati sebe turistima.

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #2 Author

    Dosta zanimljivo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.5.2022 #3 Author

    Mnogo povoljnosti ce im obezbediti ova aplikacija,sjajno…

    Odgovori

  • Maša

    29.5.2022 #4 Author

    Cudno

    Odgovori

  • Anna

    2.6.2022 #5 Author

    Kakva sprdnja i sa zemljoradnicima i sa svima nama. Aplikacija koja će da mu kaže kakva će biti vremenska prognoza? A njiva će se sama obrađivati? Da li je ovo stvarno realno?

    Odgovori

  • MASVIDAL

    4.2.2024 #6 Author

    Strasno… Ne toliko lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...