Srbija ima šest puta više obradivog zemljišta po glavi stanovnika od Holandije, ali su "lale" drugi svetski izvoznik hrane

Savremene tehnologije u poljoprivredi mogu da donesu veću zaradu proizvođačima i nižu cenu za potrošače

AgrobiznisBiznisManifestacijeU fokusuVesti

25.5.2022 13:37 Autor: Marija Jovanović 15

Savremene tehnologije u poljoprivredi mogu da donesu veću zaradu proizvođačima i nižu cenu za potrošače Savremene tehnologije u poljoprivredi mogu da donesu veću zaradu proizvođačima i nižu cenu za potrošače
Za razliku od Holandije, koja je posle Amerike drugi svetski izvoznik hrane i koja raspolaže sa 0,06 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta po stanovniku, Srbija,... Savremene tehnologije u poljoprivredi mogu da donesu veću zaradu proizvođačima i nižu cenu za potrošače

Za razliku od Holandije, koja je posle Amerike drugi svetski izvoznik hrane i koja raspolaže sa 0,06 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta po stanovniku, Srbija, prema podacima Svetske banke, raspolaže šest puta većom površinom – 0,36 hektara. Dakle, srpska poljoprivreda ima veliki i značajan potencijal za razvoj, a da bi se u punoj meri iskoristio moramo da pristupimo što većoj primeni savremenih tehnoloških rešenja u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Prema njegovim rečima, iako poljoprivrednici u Srbiji nešto skromnije primenjuju savremene tehnologije, na sajmu se može videti deo onoga što već primenjivo u gazdinstvima.

“To je nešto što treba da bude budućnost jer potencijale možemo iskoristiti samo uz veću primenu savremenih tehnoloških rešenja i digitalnih informacionih sistema koji dovode do veće produktivnosti, ekonomičnosti i profitabilnosti. Samim tim, primena ovakvih tehnologija dovodi do smanjenja proizvođačkih cena. To u situaciji kada cene rastu znači veću zaradu za poljoprivrednika ili mogućnost da se cena koriguje u interesu potrošača” istakao je Mahmutović.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznaje ovu potrebu i u strategiji razvoja je to jasno definisano, rekao je on i dodao da raspoloživim finansijskim sredstvima država već sufinansira uvođenje novih tehnoloških rešenja, poput navigacionih i kompjuterizovanih sistema upravljanja navodnjavanjem, ali i dronova i raznih drugih projekata i ideja iz sfere savremenih tehonologija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić, istakao je da je jedini ispravan način razvoja poljoprivrede primena novih znanja i tehnologija, a u RS svaki proizvođač za nabavku nove mehanizacije dobija pomoć države u vidu sufinansiranja od 30 odsto.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu / Foto: Biznis.rs

“Postoji pogrešno mišljenje da podsticaji razvijaju poljoprivredu. Podsticaji pomažu poljoprivrednicima, posebno nekim osetljivim sektorima, ali pravi razvoj se dešava isključivo zahvaljujući primeni novih tehnologija i znanja”, rekao je Pašalić.

Kako je istakao, poljoprivreda nije samo privredna, već i naučna delatnost, i zbog toga je važno da sve što se prepozna u naučno-istraživačkom radu na univerzitetima i institutima širom sveta nađe svoj put do samih poljoprivrednih proizvođača, odnosno da bude primenjeno u praksi.

“Ukoliko neki naučni rad završi samo kao saopštenje na simpozijumu, kongresu ili kao objava u nekom zborniku radova, on sam po sebi ne zaslužuje da bude finansiran. Dakle, isključivo ima smisla finansirati one radove koji mogu naći svoj put do proizvođača i to svakodnevno vidimo u Republici Srpskoj”, podvukao je Pašalić i dodao da se u RS posebnim merama finansiraju projekti novih tenologija.

“Već nabavljamo prve dronove za zaštitu u području Gradiške, Ljevčeg polja. Svakom proizvođaču koji nabavi novu mehanizaciju ili savlada neku novu tehnologiju mi, kao vlada, sufinansiramo njegovu investiciju sa minimalno 30 odsto”, rekao je Pašalić.

Republika Srpska će imati dovoljno hrane

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Republika Srpska na jesen imati dovoljno hrane u slučaju većih geopolitičkih poremećaja, ministar poljoprivrede RS je potvrdio da neće biti problema. On je ocenio da će generalno i Evropa imati dovoljno hrane, jer proizvodi i više nego što joj treba.

“Trenutno imamo dosta dobru situaciju. Očekujemo dobar, prosečan prinos pšenice. Naši proizvođači jesenas su posejali gotovo 4.000-5.000 hektara više površina pod pšenicom, tako da mislim da neće biti većih problema, ali pred nama je još nekih mesec dana i videćemo kakvi će biti vremenski uslovi. Prosečna površina pod pšenicom je oko 42.000 hektara, a ove godine imamo nešto više i očekujemo minimalno pet tona po hektaru”, rekao je ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Velikih poremećaja nema ni kada su u pitanju ostali sektori proizvodnje. Pašalić je istakao da nakon tri godine prvi put nije bilo mraza i da je voćarska proizvodnja u dobroj kondiciji. On je naveo da će hrane biti dovoljno i da RS uvek može da se osloni i na Srbiju koja proizvodi dovoljno hrane.

 • N.N.

  25.5.2022 #1 Author

  Sve se zahteva savremene tehnologije pa i poljoprivreda.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  25.5.2022 #2 Author

  treba država da prepozna vredan rad naših seljaka da im pomogne da osavremene proizvodnju

  Odgovori

 • TATJANA

  25.5.2022 #3 Author

  Ima neiskoriscen potencijal nasa zemlja

  Odgovori

 • Emilija

  25.5.2022 #4 Author

  Samo tako i mozemo da iskoristimo sve potencijale

  Odgovori

 • roka

  25.5.2022 #5 Author

  Holanđani su narod a srbi pleme !!!!

  Odgovori

 • STRELAC

  25.5.2022 #6 Author

  Tkz “savremene tehnologije”su GMO i ko zna sta jos.Kad proizvodis poljoprivredne proizvode u laboratoriji ni ne treba ti obradivo zemljiste,vrlo jednostavno.

  Odgovori

 • TINA

  25.5.2022 #7 Author

  Napredak je neophodan

  Odgovori

 • SRDJAN

  25.5.2022 #8 Author

  Moderno neko doba pa se bez savremenih masina ne moze.

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.5.2022 #9 Author

  Imamo mi sve to,ali se ne ulaze u poljoprivredu da bi bili veliki izvoznici kao lale…

  Odgovori

 • IVAN

  25.5.2022 #10 Author

  Nista bez savremene tehnologije u 21.veku.

  Odgovori

 • GAGA

  25.5.2022 #11 Author

  Za pocetak treba mladim ljudima obezbediti uslove za bavljenje poljoprivredom. Nije nuzno sve u tehnologiji

  Odgovori

 • BRANA19

  26.5.2022 #12 Author

  Slažem se , poljoprivrednicima stvarno treba pomoci…

  Odgovori

 • SANJA

  26.5.2022 #13 Author

  Pomoglo bi dosta samo da ne pocneno jesti pesak

  Odgovori

 • SNEZANA

  26.5.2022 #14 Author

  Bilo bi lepo da I mi idemo u korak sa vremenom.

  Odgovori

 • Emilija

  26.5.2022 #15 Author

  Drzava mora vise da pomogne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...