Manifestacija će ove godine okupiti oko 1.100 izlagača iz zemlje i sveta

Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu

AgrobiznisBiznisManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

11.5.2022 15:43 Autor: Marija Jovanović 11

Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu
Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se oko... Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se oko 1.100 izlagača, zemlja partner je Mađarska, a dolazak su do sada potvrdili i izlagači iz još 18 zemalja – Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Belgije, Indonezije, Austrije, Danske, Rumunije, Bugraske, kao i države u regionu.

Posetioce, koji će za ulazak na sajam i ove kao i prošle godine morati da izdvoje 600 dinara za kartu, očekuju brojne izložbe počevši od organske i voćarske proizvodnje, tradicionalnog stočarskog dela, pa do pčelarstva i mehanizacije za poljoprivredu.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković na konferenciji za medije istakao je da se sajam konačno vraća u svom tradicionalnom terminu i formatu, a da su i ove godine ostali zastupljeni svi segmenti koji su bili i ranijih godina poput nacionalne izložbe stočarstva, organske proizvodnje i geografskog porekla, ali i pčelarske proizvodnje.

“Četvrtak će tradicionalno biti dan za stočare posvećen večeri šampiona i oceni kvaliteta. Ove godine imaćemo i jednu novinu, s obzirom da polako idemo ka proslavi jubileja, na sajmu će biti organizovana i jedna retrospektiva razvoja poljoprivrede Vojvodine, a kroz istoriju ratarstva deca će imati prilike da vide kako se poljoprivreda razvijala od rala do najsavremenijih mašina”, kazao je Cvetković i dodao da će ove godine Udruženje mehanizatora zauzeti najznačajniji deo sajmišta.

“Oni su se u otežanim okolnostima trudili da obezbede najatraktivnije i najsavremenije mašine koje će pokazati našim posetiocima”, istakao je Cvetković.

Kako je naglasio, tokom porodičnog dana, u sredu, 25. maja porodice sa decom do 14 godina na sajam će moći da uđu po ceni jedne karte u iznosu od 600 dinara.

Foto: Medija centar

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter istakao je da će ova zemlja, kao partner ovogodišnjeg sajma, na manifestaciji biti prisutna na tri lokacije.

“Na kolektivnom štandu zainteresovani će moći da se upoznaju sa jedinstvenim intelektualnim, privrednim, kulturnim, turističkim i gastronomskim vrednostima Mađarske, uključujući i prateće događaje, demonstraciju pripreme jela pred gostima i degustaciju vina. Pored kolektivnog štanda ukupno 44 preduzeća iz Mađarske čeka zainteresovane na dodatnih 1.000 kvadrata otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora”, rekao je Pinter i dodao da će mađarski izlagači predstaviti svoje inovativne proizvode i usluge iz najrazličitih oblasti poljoprivrede.

“Biće tu preduzeća koja nude izgradnju, projektovanje i izvođenje radova na poljoprivrednim i prehrambenim objektima, distributeri poljoprivrednih mašina, kompanije specijalizovane za distribuciju stočne hrane i ostalih proizvoda za uzgoj životinja, distributeri laboratorijske i opreme za merenje, kao i mnogi drugi. Pored upoznavanja sa mađarskim proizvodima i uslugama biće moguće voditi i direktne B2B pregovore sa preduzećima”, istakao je ambasador Mađarske u Srbiji.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je tradicionlani pokrovitelj nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, rekao je da će na sajmu ove godine biti prisutna najbolja grla goveda.

“Ovo je jedna od najprestižnijih i najstarijih manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi. Na nacionalnoj izložbi stoke sa pratećom izložbom genetskih potencijala, i ove godine biće prisutna najbolja grla goveda, pre svega goveda tovne rase, konja, ovaca i koza. Ono što posebnu privlači pažnju to je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja, ovaca i koza i sigurno da je uz nacionalnu izložbu stoke ovo jedan bitan segment ove manifestacije”, istakao je Stanojević.

Prema njegovim rečima, pored različitih radionica i stručnih predavanja, ove godine tradicionalno će pod pokroviteljstvom ministarstva biti održana izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla i srpski kvalitet, biće prisutni i proizvođači zanatskog piva, dok će u hali 23 izlagati pčelari, pogon “Naš med”, kao i udruženje Savez pčelarskih organizacija Srbije.

“Ono što je važno da možemo kao zemlja da promovišemo proizvode sa dodatnom vrednošću. Bez obzira na turbulencije mi smo postali ozbiljna pčelarska zemlja sa preko milion košnica i više od 30.000 gazdinstava u Srbiji se bavi pčelarskom proizvodnjom. Med poput fruškogorskog i lipovog meda, kao i homoljskog nose oznaku geografskog porekla”, podsetio je on.

Brojni distributeri poljoprivredne mehanizacije i ove godine će biti prisutni na ovogodišnjem sajmu, a posetioce sa kupljenim ulaznicama očekuju vredni pokloni – dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač, koji poklanjaju Agropanonka, MBV i KITE DOO.

Na konferenciji za novinare oni su ukazali da cene rastu, i da je ovo idealna prilika da poljoprivrednici ugovore nabavku mašina i traktora jer se na isporuke zbog otežanih okolnosti sada čeka i više od 90 dana jer su rokovi za isporuke mašina znatno produženi.

Generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede je Globos osiguranje, banka partner je Banka Poštanska štedionica, a zlatni sponzor Al Dahra.

  • VERA

    11.5.2022 #1 Author

    Vodeća manifestacija vezana za poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji. Treba je posetiti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #3 Author

    Jako posecen sajam,gde ima ponude traktora,zivotinja,masina…

    Odgovori

  • kaćica

    11.5.2022 #4 Author

    Mnogo toga zanimljivog se moze videti.Moj brat obozava poljoprivredni sajam.

    Odgovori

  • STRELAC

    11.5.2022 #5 Author

    A sto je tako skupa ulaznica?

    Odgovori

  • SANJA

    12.5.2022 #6 Author

    Moze svasta da se vidi,xvakako vredno posete

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #7 Author

    Drago mi je da se ovaj medjunarodni sajam bas kod nas odrzati,I da ce ovoliko zemalja prisustvovati

    Odgovori

  • VOJKAN

    12.5.2022 #8 Author

    Bilo bi dobro da bude nekih povoljnosti

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #9 Author

    odlična prilika da se klope novi poslovi , ugovori za naredne godine

    Odgovori

    • Lelica

      12.5.2022 #10 Author

      Onome ko se bavi poljoprivredom ce sigurno znaciti.

      Odgovori

  • NINICA

    4.6.2022 #11 Author

    Poljoprivrednicima ce znaciti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...