Vlada radi na unapređenju odnosa sa sunarodnicima koji žive u inostranstvu

Dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za Srbiju

SrbijaVesti

27.9.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za Srbiju Dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za Srbiju
Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je u sredu da dijaspora predstavlja neiscrpni... Dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za Srbiju

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je u sredu da dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za Srbiju.

Dodao je da zbog toga Vlada Srbije radi na unapređenju odnosa sa sunarodnicima koji žive u inostranstvu i stvaranju povoljnog okruženja za njihovu aktivnu ulogu u razvoju zemlje, prenosi Beta.

„Naši sunarodnici koji žive i rade van granica zemlje su ambasadori države, promoteri proizvoda i tržišta i ključni činioci koji mogu unaprediti privredu“, kazao je on na prvom sastanku novog saziva Poslovnog Saveta za dijasporu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Dodao je i da ljudi u dijaspori predstavljaju sponu sa privredama zemalja u kojima žive i donose sa sobom ogroman investicioni potencijal.

„Na nama je da kao Vlada Srbije, zajedno sa drugim institucijama povežemo dijasporu sa lokalnim samoupravama, malim i srednjim preduzećima. Ovo partnerstvo može biti ključno za održavanje rasta neše privrede i jačanje trgovinskih veza izmeđi dijaspore i matične zemlje“, naveo je Milićević.

Ukazao je i da su pripadnici akademske dijaspore, ogroman potencijal za inovacije, patente i razvoj startapova.

Kako je istaknuto na skupu, novi saziv Poslovnog saveta dijaspore predstavlja inicijativa za čvršće povezivanje i produbljivanje saradnje predstavnika srpske zajednice u dijaspori sa institucijama i privredom u Srbiji.

Novi saziv je deo transformacije Poslovnog saveta dijaspore pri PKS-u, čiji je cilj da se dijaspori olakša ulaganje u Srbiju, da se preduzećima iz Srbije otvore nove prilike na izvoznim tržištima, kao i da se podstakne razmena znanja i iskustava, posebno u korišćenju novih tehnologija, između dijaspore i Srbije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je istakao da je potrebno probuditi svest o tome da je uloga dijaspore izuzetno važna i za ekonomsko osnaživanje zemlje.

„Sastav i struktura dijaspore su sada drugačiji, jer je među našim ljudima u inostranstvu sve više uspešnih menadžera i naučnika koji mogu da doprinesu tehnološkom razvoju Srbije i pomognu da se poveća naš izvoz“, naveo je Vesović.

Članovi Poslovnog saveta za dijasporu biće predstavnici institucija Srbije, lokalnih samouprava sa velikom dijasporom ili onih koje su zainteresovane za saradnju sa dijasporom, zatim profesori i tehnički fakulteti iz Srbije i dijaspora u različitim programima i sektorima izabranim prema ciljevima nove Strategije za Poslovni savet za dijasporu za period 2023 – 2027.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...