Poverenje u domaću valutu doprinelo rastu depozita

Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara

SrbijaVesti

4.8.2021 11:43 Autor: Marko Miladinović 1

Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara
Nastavljajući rast i u uslovima pandemije, dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara. Nesmetani kontinuirani rast, kako dinarske, tako i... Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara

Nastavljajući rast i u uslovima pandemije, dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara.

Nesmetani kontinuirani rast, kako dinarske, tako i devizne štednje, ostvaren je zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, navodi se u zvaničnom saopštenju Narodne banke Srbije.

Poverenje stanovništva u domaću valutu rezultiralo je bržim rastom dinarske štednje u odnosu na deviznu štednju, već devetu godinu zaredom.

Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta (rast od čak 81 milijardi dinara) i polovinom 2021. godine dostigla je 99 milijardi dinara. Naročito intenzivan rast ostvaren je u  poslednje tri godine, kada je ova štednja povećana za preko 45 milijrdi dinara, što je gotovo polovina ukupno ostvarenog rasta.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom – sa osam milijardi evra (911 milijardi dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 12 milijardi evra (1.425 milijardi dinara) na kraju juna 2021. godine.

Niska i stabilna inflacija, koja je u prvom delu ove godine u proseku iznosila 2,3 procenta, očuvana vrednost dinara prema evru, devizne rezerve na visokom nivou od 14 milijardi evra krajem juna, i smanjeno učešće problematičnih kredita, koje je krajem maja iznosilo tek 3,7 odsto, doprineli su ovom rezultatu.

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od devet godina potvrdila je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u junu 2021. godine dobio preko 42.000 dinara (358 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Oročavanje depozita u dinarima na godinu dana (bez zanavljanja), u poslednjih devet godina bilo je isplativije, i to u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda. Tako bi štediša, koji je od juna 2020. godine štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio u junu 2021. oko 1.500 dinara (13 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...