velike podele među ispitanicima o tome da li će Brexit imati pozitivne ili negativne posledice

Direktori banaka očekuju da će London ostati svetski finansijski centar

BankeEUNovacSvetVesti

13.9.2021 07:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktori banaka očekuju da će London ostati svetski finansijski centar Direktori banaka očekuju da će London ostati svetski finansijski centar
London će ostati vodeći globalni finansijski centar uprkos neizvesnosti u pogledu regulative zbog Brexita, pokazuje godišnje istraživanje raspoloženja finansijskih kompanija koje je sprovela Lloyds... Direktori banaka očekuju da će London ostati svetski finansijski centar

London će ostati vodeći globalni finansijski centar uprkos neizvesnosti u pogledu regulative zbog Brexita, pokazuje godišnje istraživanje raspoloženja finansijskih kompanija koje je sprovela Lloyds Bank.

Međutim, istraživanje u više od 100 banaka, kompanija za upravljanje imovine i osiguravača pokazalo je da više od dve trećine njih veruje da će London ostati vrhunski centar.

„Čini se razumnim zaključiti da će, iako je London doživeo udarac zbog Brexita, ovaj grad ipak ostati jedan od vodećih svetskih finansijskih centara“, navodi se u istraživanju.

Brexit je doveo do toga da je britanski finansijski sektor odsečen od EU, a istraživanje je pokazalo da 42 odsto ispitanika veruje da će se pristup tim kanalima novca biti ponovo omogućen od 2023. godine ili kasnije, dok je skoro trećina izjavila da se to nikada neće dogoditi.

Zakonodavne promene se smatraju najvećom pretnjom, u skladu sa „tekućom neizvesnošću“ u pogledu oblika regulatorne reforme mnogo meseci nakon Brexita, navodi se u istraživanju.

Uz male izglede za pristup EU, britansko ministarstvo finansija iznelo je niz reformskih predloga koji tek treba da budu primenjeni.

Istraživanje je pokazalo da postoje izrazite podele, pri čemu su neke kompanije rekle da će se konkurentnost poboljšati zbog odstupanja od pravila EU, dok su druge rekle da će se konkurentnost pogoršati zbog takve razlike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...