izgledi za rast manji ako se ne povrati stabilnost cena

Direktorka MMF-a poziva kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju

BankeNovacSvetVesti

13.10.2022 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Direktorka MMF-a poziva kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju Direktorka MMF-a poziva kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju
Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva pozvala je u četvrtak kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju u vreme globalnih ekonomskih previranja.... Direktorka MMF-a poziva kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva pozvala je u četvrtak kreatore svetske politike da spreče nekontrolisanu inflaciju u vreme globalnih ekonomskih previranja.

Georgijeva je novinarima rekla da je svetsku ekonomiju „pogodio jedan šok za drugim“, pandemija koronavirusa, ruska invazija na Ukrajinu i ponovni rast inflacije i dodala da bi obuzdavanje rastućih cena trebalo da bude prioritet, prenosi Beta.

„Ako ne povratimo stabilnost cena, podrićemo izglede za rast. Ne možemo nikako dozvoliti da inflacija postane pomahnitali voz, to je loše za rast, loše za ljude, naročito za siromašne ljude“, kazala je Georgijeva.

Američke Federalne rezerve i centralne banke drugih država podižu kamatne stope poslednjih meseci kako bi obuzdale inflaciju.

Georgijeva je rekla da bi veći troškovi zaduživanja usporili ekonomski rast, ali je pozvala kreatore politike da pokažu uzdržanost u trošenju novca.

Ona je upozorila da bi podela svetske ekonomije na rivalske političke blokove mogla da spreči obuzdavanje inflacije.

  • MarijaS

    13.10.2022 #1 Author

    Treba se raditi na tome,na svim poljima je teško u svetu

    Odgovori

  • Jovana24

    13.10.2022 #2 Author

    Smesno

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.10.2022 #3 Author

    Tesko izvodljivo…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.10.2022 #4 Author

    Problem je što kreatori svetske ekonomske politike ni ne žele stabilnu ekonomiju nego haos u kome bi mogli da mesetara i sprovode svoje bolesne zamisli.

    Odgovori

  • MAJA

    14.10.2022 #6 Author

    Verovatno ce tako i biti, ne sumnjam

    Odgovori

  • DUSICA

    14.10.2022 #7 Author

    Pa oni vise zaradjuju kada je haos

    Odgovori

  • LEKI

    16.10.2022 #8 Author

    Stvarno smesno

    Odgovori

  • FRUIT04

    16.10.2022 #9 Author

    Ovako mogu mnogo vise da zarade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...