veliki protesti širom kontinenta se nastavljaju

Direktorka MMF-a protiv ustupaka za evropske poljoprivrednike

Vesti

2.2.2024 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Direktorka MMF-a protiv ustupaka za evropske poljoprivrednike Direktorka MMF-a protiv ustupaka za evropske poljoprivrednike
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je upozorila vlade država EU da, bez obzira na višenedeljne masovne proteste širom Evrope, finansijski ne izlaze previše... Direktorka MMF-a protiv ustupaka za evropske poljoprivrednike

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je upozorila vlade država EU da, bez obzira na višenedeljne masovne proteste širom Evrope, finansijski ne izlaze previše u susret poljoprivrednicima.

„Sa ljudskog stanivišta razumem njihove probleme i znam da nije lako obavljati njihov posao“, rekla je Georgijeva novinarima u četvrtak u Vašingtonu, prenela je agencija AFP. „Ali ako taj osećaj potraje i satera vlade u ugao iz kojeg više neće moći da čine ono što je neophodno za jačanje privrede, doći će trenutak kada će zažaliti“, rekla je Georgijeva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) obećala je u četvrtak određene ustupke nezadovoljnim ratarima – pre svega ukidanje birokratskih prepreka i fleksibilniju primenu pravila EU o obaveznom postotku poljoprivrednog zemljišta koje mora ostati neobrađeno, piše Beta.

Takođe, Fon der Lajen je rekla da je Komisija predložila i mere kojima bi se sprečio nekontrolisani rast uvoza živine, jaja i šećera iz Ukrajine, saopštila je Evropska komisija. Ona je naglasila da je poljoprivrednici mogu da računaju na podršku EU, da imaju vitalnu ulogu u evropskoj privredi i društvu, i da je iz višegodišnjeg evropskog budžeta od 2021. do 2027. godine za agrar izdvojeno 390 milijardi, što je gotovo trećina ukupnog budžeta.

Rekla je i da je EU prošle godine obezbedila dodatnu pomoć od 500 miliiona evra za farmere koji su bili najteže pogođeni krizom.

Direktorka MMF Kristalina Georgijeva rekla je novinarima da je razgovrala s predstavnicima mnogih ministarstava finansija i da svi oni uviđaju koliko je važna konsolidacija budžeta, ali i „koliko je teško uskratiti podršku“. „Lako je dati, ali je teško to ponovo oduzeti“, rekla je Georgijeva.

Proteklih nedelja na ulice Nemačke, Francuske, Holandije, Rumunije, Poljske, Italije, Grče i drugih članica EU izašle hiljade poljoprivrednika koji su traktorima blokirali saobraćajnice i gradove. U Španiji i Portugaliji su masovni protesti najavljeni za februar.

Glavni razlog za nezadovoljstvo je ukidanje brojnih državnih subvencija za poljoprivredu, uglavnom za dizel i mehanizaciju, restrikcije zbog politika Unije za suzbijanje promena klime, uvoz jeftinijih agrarnih proizvoda iz nečlanica Unije.

U Nemačkoj je pod pritiskom protesta vlada odustala od najavljenog uvođenja redovne stope poreza na poljoprivrednu mehanizaciju, a ukidanje subvencija za „plavi dizel“ će biti sprovedeno postepeno do 2026. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron se, uglavnom isto pod pritiskom protesta protiv jeftinog uvoza, usprotivio potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa članicama južnoameričke trgovinske alijanse Merkosur. Punopravne članice te organizacije su Argentina, Bolivija, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Venecuela, a ima i nekoliko pridruženih članica, takođe iz tog dela sveta. Farmeri iz Evrope strahuju od nelojalne konkurencije tih zemlja koje imaju jaku poljoprivredu, a pre svega stočarstvo.

Makron je 1. februara posle vanrednog samita u Briselu rekao da Francuska zahteva da „ekološki i higijenski standardi koje EU zahteva od svojih poljoprivrednika, budu isti i za zemlje kojima Unija otvara svoja vrata“, jer bi u suprotnom to bila „nepravda“. I Ursula fon je Lajen je rekla da će u pregovorima sa zemljama Merkosura „uzeti u obzir legitimne interese (evropskih) poljoprivrednika“.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je, međutim, rekao u vezi s tim da njegova vlada ostaje pri ranijim planovima koji treba da stvore najveću zonu slobodne trgovine u svetu. Šolc je rekao da je to važno ako EU želi da se globalno strateški bolje pozicionira, preneo je AFP.  

Dok su lideri EU u četvrtak zasedali na vanrednom samitu, poljoprivredni su traktorima blokirali ulice oko evropskih institucija, a policija je saopštila da je bilo 1.300 traktora.

 • SABRINA

  2.2.2024 #1 Author

  Ne verujem da bi poljoprivrednici ovako masovno izlazili na proteste da situacija stvarno nije toliko loša.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  3.2.2024 #3 Author

  Da li bi to rekla i da je direktno ona poljoprivrednik

  Odgovori

 • ŽIZI

  3.2.2024 #4 Author

  Lako je njoj da bude protiv kada ima pare, a šta ćemo sa onim koji nemaju?

  Odgovori

 • MARA

  3.2.2024 #5 Author

  Nigde nema ovakve zemlje kao u Srbiji

  Odgovori

 • SUNCE

  4.2.2024 #6 Author

  Ljudi o cemu pricamo.Jasno je da je cilj da se unisti poljoprivreda smanji na minimum i poskupi kako bi na scenu stupilo Gejtsovo vestacko meso i vestacka hrana.Neverovatno je koliko je duboka drzava mocna i ima svoje placenike u svim vaznim strukturama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.