Zbog manjih doprinosa za poslodavce jeftinije

Diskriminatorno zapošljavanje studenata do 26 godina preko omladinskih zadruga

SrbijaVesti

14.5.2021 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Diskriminatorno zapošljavanje studenata do 26 godina preko omladinskih zadruga Diskriminatorno zapošljavanje studenata do 26 godina preko omladinskih zadruga
Oglas omladinske zadruge „Nefertiti” u kome se traže kandidati do 26 godina starosti, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je označila kao diskriminatorni, zbog... Diskriminatorno zapošljavanje studenata do 26 godina preko omladinskih zadruga

Oglas omladinske zadruge „Nefertiti” u kome se traže kandidati do 26 godina starosti, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je označila kao diskriminatorni, zbog nepostojanja dokaza da su propisane godine bitne za obavljanje posla.

Omladinska zadruga je prošle godine objavila oglas za poziciju „Support associate” za kompaniju Wolt koja se bavi dostavom hrane. Pored ostalih uslova, u tekstu je pisalo da se traže studenti do 26 godina. Zbog toga se Radnik.rs, odnosno udruženje građana „Radnik” obratilo Poverenici i zatražilo mišljenje povodom ovog slučaja.

Iako omladinske zadruge mogu da zapošljavaju osobe do 30 godina, Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđeni su manji doprinosi za one na redovnom školovanju. Zbog toga je poslodavcu jeftinije da zaposli studente do 26 godina.

Foto: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

„Postavljanje ovakvog uslova predstavlja neposrednu diskriminaciju osoba starijih od 26 godina i direktno ih eliminiše iz konkurencije za posao”, stoji u zaključku Poverenice.

Pošto omladinska zadruga nije opravdala postojanje ovog kriterijuma za obavljanje posla, ona je preporučila uklanjanje spornog sadržaja sa sajta, kao i da se ubuduće ne objavljuju diskriminatorni oglasi.

Zastupnik omladinske zadruge Ivan Jovanović za Radnik.rs je izjavio da će zadruga postupiti po preporukama Poverenice. Kako je naveo, u oglase će ubuduće ubaciti da su studenti samo „poželjni“ kandidati, jer to nikoga ne diskriminiše. Iz kompanije Wolt niko nije odgovorio na postavljena pitanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...