DISNEY UKINUO MILIONSKE BONUSE DIREKTORIMA

Loša godina došla na naplatu

KulturaLifestyleSvetVesti

21.1.2021 18:08 Autor: Marko Miladinović 0

Loša godina došla na naplatu Loša godina došla na naplatu
Kompanija Disney je obelodanila da za fiskalnu 2020. godinu neće isplatiti godišnje direktorske bonuse. U zvaničnom saopštenju američkog giganta u industriji zabave kaže se... Loša godina došla na naplatu

Kompanija Disney je obelodanila da za fiskalnu 2020. godinu neće isplatiti godišnje direktorske bonuse. U zvaničnom saopštenju američkog giganta u industriji zabave kaže se da će se „u svetlu okolnosti čitave godine svi  izvršni direktori odreći svojih bonusa“.

Reč je o „dodacima na platu“ koji dosežu desetine miliona dolara u normalnim sezonama. Primera radi, Bob Ajger (Bob Iger), godinama glavni operativac u kompaniji Disney i najzaslužniji za njen veliki finansijski oporavak u poslednjih dvadeset godina, za fiskalnu 2018. dobio je bonus od 65,6 miliona dolara, a u 2019. godini 47,5 miliona.

Njega je početkom prošle godine na čelnom mestu smenio Bob Čapek (Bob Chapek), čiji je prethodni bonus iznosio 14,1 milion dolara, prenosi časopis Variety. Inače, Ajger se povukao sa čelne na savetodavnu poziciju posle prijave za mobing i polno uznemiravanje, što je kasnije Hollywood Reporter tumačio i kao unutarkompanijsku borbu za direktorske fotelje.

Za Ajgera se govori da će ga novouspostavljena američka administracija možda postaviti na mesto ambasadora u Kini ili Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kompanija Disney je tokom prošle godine zabeležila gubitak od sedam milijardi dolara samo u segmentu zabavnih parkova. Takođe je otpustila oko 32.000 zaposlenih. Njena tržišna vrednost u ovom trenutku iznosi 312 milijardi dolara, dok su akcije na Njujorškoj berzi u blagom padu (-1,69 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...