državi potpuno vlasništvo nad kapitalom

Đorđević: Iz Pošte bi trebalo da izraste gigant poput Telekoma Srbija

Firme u fokusuSrbijaVesti

11.1.2023 16:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Đorđević: Iz Pošte bi trebalo da izraste gigant poput Telekoma Srbija Đorđević: Iz Pošte bi trebalo da izraste gigant poput Telekoma Srbija
Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Pošta Srbije Zoran Đorđević izjavio je za RTS da će se „Pošta Srbije“ transformisati kako bi bolje funkcionisala i... Đorđević: Iz Pošte bi trebalo da izraste gigant poput Telekoma Srbija


Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Pošta Srbije Zoran Đorđević izjavio je za RTS da će se „Pošta Srbije“ transformisati kako bi bolje funkcionisala i prilagodila se novim tržišnim okolnostima, kao i da bi „nova kompanija koja će sutra izrasti iz ove kompanije“ trebalo da bude „gigant kao što je Telekom“ i ogroman potencijal za našu zemlju.

U Ministarstvu privrede su za Biznis.rs ranije izjavili da je Pošta Srbije zaključkom vlade iz jula 2022. godine dobila saglasnost da otpočne aktivnosti na reformi tog javnog preduzeća, sa ciljem pokretanja procesa korporativizacije, ali i naglasili da nema roka za okončanje transformacije Pošte Srbije u akcionarsko društvo.

Đorđević je za RTS rekao da je pre sedam ili osam meseci imao prvi ozbiljan razgovor na temu transformacije Pošte u akcionarsko društvo, kao i da sa ministrom finansija deli želju da se taj proces uradi na najbolji način, kako bi „Pošta“ postala moderna kompanija.

„Radnike će transformacija najmanje opteretiti. Više će nas, rukovodstvo i vladu, jer postoji mnogo segmenata koje treba da se urade, od strateških dokumenata, normativno-pravnih akata, reorganizacije, sistematizacije, vrednovanja posla, tehnologije i digitalizacije. Nova kompanija koja će sutra izrasti iz ove kompanije trebalo bi da bude gigant kao što je Telekom, ogroman potencijal za našu zemlju“, rekao je Đorđević.

Na pitanje RTS da li postoji mogućnost privatizacije, Đorđević kaže da on smatra da ne postoji.

Zoran Đorđević Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

„Kada se transformiše, država će biti 100 odsto akcionar. Ova transformacija se dešava po uzoru na druge zapadne zemlje kao što je Austrija. Mi smo gledali Nemačku, Sloveniju i Austriju – nijedna ‘Pošta’ nije privatizovana. To je veliki potencijal u rukama države, jer je važna za funkcionisanje zemlje. Dosta stvari, od podele vaučera, e-agrara, popisa, sve ide preko Pošte, a tako treba da bude i u budućnosti“, rekao je Đorđević za RTS.

Biznis.rs je, međutim, Ministarstvu privrede postavio i pitanje da li će građani imati pravo na besplatne akcije Pošte, kao što su dobili akcije NIS, Aerodroma Nikola Tesla i „Telekoma Srbija“, a iz njihovog odgovora može se zaključiti da ta mogućnost nije potpuno isključena.

„Zakon o pravu na besplatne akcije ne pominje Poštu Srbije decidno, a u slučaju privatizacije može se doći do tumačenja da se i te akcije mogu podeliti. Za sada to nije tema zaključka Vlade Srbije, a ni Zakona o pravu na besplatne akcije“, poručili su za Biznis.rs iz Ministarstva privrede.

Pomenuti Zakon, inače, taksativno nabraja koji građani imaju prava na besplatne akcije, kao i na koja preduzeća se odnosi. Građanima je tako podeljeno 15 odsto akcija Republike Srbije u Preduzeću za telekomunikacije „Telekom“ a.d. Beograd, kao i 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća Aerodrom „Nikola Tesla“, a zakonom je predviđena i podela 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Beograd.

  • SUNCOKRET

    11.1.2023 #1 Author

    Da je gospodin Đorđević stručno lice pa i da čitamo šta priča i misli, bivšeg šofera Jorgovanke Tabakovic ipak ne uvažavam kao stručno lice, morao bi za početak da završi fakultet. Možda bi tada bio pismeniji i znao da reč finansista ne postoji, pošto sam ga jednom cula da je za sebe rekao da je to po struci. Žalosno. Jako žalosno.

    Odgovori

  • Jovana24

    11.1.2023 #2 Author

    Hoce, kao od Djordjevica sto je „finansista“…

    Odgovori

  • Maria

    11.1.2023 #3 Author

    Znači, privatizacija na vidiku…

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.1.2023 #4 Author

    Drzava i treba da ima potpuno vlasnistvo..

    Odgovori

  • LUKA

    15.1.2023 #5 Author

    Nista novo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...