Francuska ulazi u treći talas epidemije, u Austriji sve više mladih pacijenata

Dnevno u svetu od korone oboli skoro pola miliona ljudi

SvetVesti

17.3.2021 13:04 Autor: Ljiljana Begović 3

Dnevno u svetu od korone oboli skoro pola miliona ljudi Dnevno u svetu od korone oboli skoro pola miliona ljudi
Od početka pandemije u svetu je od korona virusa obolelo više od 121 milion ljudi. Trenutno je aktivno 20,8 miliona slučajeva, pokazuju podaci objavljeni... Dnevno u svetu od korone oboli skoro pola miliona ljudi

Od početka pandemije u svetu je od korona virusa obolelo više od 121 milion ljudi. Trenutno je aktivno 20,8 miliona slučajeva, pokazuju podaci objavljeni na sajtu worldometers. Od posledica infekcije virusom Covid- 19 umrlo je više od 2,6 miliona pacijenata, dok je bolest preležalo 97,6 miliona osoba.

Za 24 sata globalno je zabeleženo 449,350 novih slučajeva.

Najviše potvrđenih slučajeva zaraze imaju SAD – više od 30 miliona, Brazil više od 11,5 miliona, Indija više od 11, 4 miliona, Rusija više od 4,4 miliona i Velika Britanija više od 4,2 miliona.

Francuska u trećem talasu epidemije

Poslednjih nekoliko dana u Francuskoj se dnevno ponovo beleži više od 25 hiljada novozaraženih korona virusom. Premijer Žan Kasteks (Jean Castex) rekao je da je zemlja ušla u treći talas epidemije virusa Covid-19, prenosi Business Standard.

Francuska je za poslednja 24 sata imala skoro  30 hiljada slučajeva novozaraženih, odnosno 4,5 odsto više u odnosu na prošli utorak i najbrži nedeljni rast od januara.

Sve veći broj novih slučajeva stvara i sve veći pritisak na zdravstveni sistem, a deo stručnjaka tvrdi da se to može zaustaviti samo novim potpunim zatvaranjem. Francuski predsednik  Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i dalje se nada ubrzanju vakcinacije stanovništva kako bi se izbeglo treće zatvaranje.

Trenutno kada je reč o zemljama koje su imunizovale najveći broj građana po stopi na stotinu stanovnika, prvi je Izrael sa 109,7 odsto, slede UAE (67,4 odsto), Velika Britanija (39 odsto), Čile (38,7 odsto), Bahrein (34,1 procenat), SAD (33,1 odsto), Srbija (29,9 procenata).

Izvor: ourworldindata.org

U Austriji više mladih na intezivnoj nezi

Prosečna starost obolelih od Covid-19 u Austriji značajno je smanjena. Veći rast obolelih primećen je kod dece, omladine i odraslih.

Korona virus, statistički gledano, trenutno najviše pogađa decu, omladinu i zaposlene, prenosi Euronews. Trenutno je prosečna starost inficiranih 38,3 godine, na početku godine bila je 46,7, a sredinom aprila prošle godine 56,7 godina.

U SAD rođena prva beba sa antitelima

Na Floridi se rodila prva beba kod koje su odmah posle rođenja zabeležena antitela na korona virus. Njena majka se u toku trudnoće vakcinisala jednom dozom cepiva koje proizvodi kompanija Moderna.

Istraživači su analizirali bebinu krv iz pupčane vrpce i otkrili antitela za vreme porođaja, navodi se u izveštaju, prenosi ABC.

Kako tvrde pedijatri beba kod koje su pronađena antitela je potpuno zdrava.

Foto: Tanjug/AP

Uskoro na tržištu još jedna vakcina

Vakcina protiv Covid-19 koju je razvio Vijetnam, nazvana „Nanokovaks“, trebalo bi da bude dostupna do četvrtog kvartala ove godine, saopštila je vijetnamska vlada.

Do sada u ovoj zemlji veći deo stanovništva cepljen je vakcinom kompanije AstraZeneca. Lokalni mediji pišu da vlada Vijetnama pregovara i o kupovini vakcina drugih proizvođača, među kojima su vakcine Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson i Sputnik V.

Još uvek nema izveštaja o poreklu virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će izveštaj njenih stručnjaka koji su u Kini istraživali poreklo korona virusa najverovatnije biti objavljen sledeće sedmice.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier) rekao je da izveštaj još nije spreman i da članovi tima SZO koji su radili sa kineskim zvaničnicima na izradi nacrta žele da ga urade na pravi način, piše NBC 15 news.

SZO je ranije planirala da najpre objavi kraću, a kasnije dužu verziju izveštaja, ali se od tog plana odustalo, tako da će biti objavljen jedan dokument.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...