Protest zakazan za 15 sati

Do 13 časova prijavljivanje Fiatovih radnika za odlazak u inostranstvo

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

20.6.2022 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Do 13 časova prijavljivanje Fiatovih radnika za odlazak u inostranstvo Do 13 časova prijavljivanje Fiatovih radnika za odlazak u inostranstvo
U fabrici automobila Fiat Chrysler Automobiles Srbija u Kragujevcu danas u 13 časova završava se prijavljivanje radnika koji su zainteresovani za odlazak na rad u... Do 13 časova prijavljivanje Fiatovih radnika za odlazak u inostranstvo

U fabrici automobila Fiat Chrysler Automobiles Srbija u Kragujevcu danas u 13 časova završava se prijavljivanje radnika koji su zainteresovani za odlazak na rad u Stellantisovim fabrikama u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

U Samostalnom sindikatu te fabrike agenciji Beta je rečeno da su radnici mogli da se prijavljuju i u subotu do 17 časova.

„Danas je primetan veći broj radnika pred ulazom u fabriku, ima gužve, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Saša Đorđević.

On ne zna koliko se radnika do sada izjasnilo za odlazak u inostranstvo, ali je procenio da ukupno neće biti više od 250 zainteresovanih.

Prema rečima Đorđevića, za tu odluku je kod najvećeg broja radnika najveća prepreka ponuđena dužina radnog angažmana.

Đorđević je ocenio da je „lepa stvar“ što je u saopštenje Vlade Srbije i Stellantisa od subote pojašnjena kategorija zaštićenih radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa i zadržati posao u fabrici.

On je naveo da ima dosta majki sa decom do pet godina starosti koje su se obradovale jer su u kategoriji zaštićenih.

„Danas smo obezbedili tumače za petoro radnika koji su gluvonemi kako bi se bolje sporazumeli i informisali u fabrici o svom statusu. Jedan od njih je odlučio da uzme otpremninu, dok su ostala četvporica zainteresovani da rade, ali je za njih otežavajuće, upravo zbog sporazumevanja, da odu u inostranstvo da rade“, rekao je Đođević.

Prema njegovim rečima, ima još nejasnoća u vezi sa zaštićenim kategorijama, posebno u vezi sa stepenom invaliditeta radnika.

„Sutra, po dogovoru sa vladom, očekujemo da nam predoče svoju ponudu iznosa otpremnine, za koju radnici traže da bude 1.000 evra po godini staža. Ostalo je i da se precizira zapošljavanje u domaćim firmama za radnike koji će ostati bez posla u Fiatovim fabrikama“, rekao je Đorđević.

On je veruje da u pregovorima može doći do poboljšanja socijalnog programa za Fiatove radnike.

Đorđević je potvrdio i da radnici danas u 15 časova organizuju protest kada će na dva sata biti blokiran saobraćaj na putu Kragujevac – Čačak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...