Prva ekonomija Evrope planira širenje kopnenih vetroparkova

Do 2032. godine vetrogeneratori će zauzimati dva odsto površine Nemačke

EkologijaEULifestyleVesti

16.6.2022 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Do 2032. godine vetrogeneratori će zauzimati dva odsto površine Nemačke Do 2032. godine vetrogeneratori će zauzimati dva odsto površine Nemačke
Vlada Nemačke pripremila je paket zakona kojim bi trebalo značajno da se ubrza proširivanje kopnenih vetroparkova. Prema rečima nemačkog ministra privrede Roberta Habeka (Robert... Do 2032. godine vetrogeneratori će zauzimati dva odsto površine Nemačke

Vlada Nemačke pripremila je paket zakona kojim bi trebalo značajno da se ubrza proširivanje kopnenih vetroparkova.

Prema rečima nemačkog ministra privrede Roberta Habeka (Robert Habeck), energija vetra je najvažnija za zaštitu klime i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.

Istovremeno, Habek je rekao da ne ignoriše činjenicu da mnogi ljudi u različitim regionima pokazati otpor prema velikom razvoju energije vetra.

Političari moraju da odgovore na strahove i brige, ali ne sme biti političke blokade, rekao je Habek. Sada su, dodao je ministar, regioni koji imaju obnovljive izvore energije u prednosti jer su atraktivniji, prenosi DPA.

Vlada planira da odredi lokacije za proizvodnju energije vetra, a za vetrogeneratore na raspolaganju do 2026. godine treba da bude 1,4 odsto, a do 2032. dva odsto površine Nemačke. 

Međutim, ovi planovi su za sada daleko od ostvarenja u većini nemačkih pokrajina. U nekima od njih su ciljevi drugačiji zbog različitih uslova za razvoj energije vetra. 

Istovremeno, težnje ka razvoju energije vetra suprotstavljaju se propisima o zaštiti životinjskih vrsta, što bi se moglo rešiti izmenom Zakona o zaštiti prirode.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...