Velike nemačke kompanije osmišljavaju programe smanjenja broja zaposlenih

Dobijaju po 270.000 evra, samo da dobrovoljno napuste posao

EUVesti

24.3.2021 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dobijaju po 270.000 evra, samo da dobrovoljno napuste posao Dobijaju po 270.000 evra, samo da dobrovoljno napuste posao
Proizvođači automobila i poslovne banke u Nemačkoj se poslednjih nekoliko meseci prosto utrkuju u predstavljanju programa dobrovoljnih odlazaka zaposlenih, piše Frankfurter algemajne cajtung – FAZ... Dobijaju po 270.000 evra, samo da dobrovoljno napuste posao

Proizvođači automobila i poslovne banke u Nemačkoj se poslednjih nekoliko meseci prosto utrkuju u predstavljanju programa dobrovoljnih odlazaka zaposlenih, piše Frankfurter algemajne cajtung – FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Commerzbank je, tako, još krajem prošle godine, predstavila svoj program otpremnina koji bi omogućio smanjenje broja radnih mesta za 4.300 ljudi. Stariji od 55 godina se, prema ovom programu, mogu odlučiti i za prevremenu penziju sa otpremninom. Prema računici koju je izneo FAZ, po jednom sporazumu o raskidu radnog odnosa, uz otpremninu Commerzbank je plaćala oko 140.000 evra. Sličan program, ali kako kažu uz još višu otpremninu, ponudila je svojevremeno i Deutsche Bank, koja je želela da smanji broj zaposlenih za 18.000.

Prema pisanju nemačkog lista, proizvođači automobila BMW i Opel pokrenuli su, takođe, aktivnosti na trajnom smanjenju troškova zaposlenih, nudeći otpremnine svim radnicima koji žele da odu.

U Nemačkoj se, podseća FAZ, otpremnina obračunava po formuli: starost puta meseci radnog staža pomnoženo sa poslednjom bruto mesečnom platom, podeljenom sa 396. Po ovoj računici, za zaposlenog koji ima 40 godina, a radio je u firmi ili banci 20 godina i mesečno zarađivao 6.000 evra bruto, otpremnina iznosi gotovo 150.000 evra.

“Otpremnine i smanjenje broja zaposlenih trenutno su, zbog pandemije korona virusa, u fokusu brojnih kompanija”, kaže u izjavi za FAZ predsednica Saveznog udruženja menadžera za ljudske resurse i dodaje da, prema studiji ovog udruženja, o smanjenju broja zaposlenih i autsorsovanju određenih poslova trenutno kao prioritetnim pitanjima brine 32 odsto anketiranih kompanija. To je, prema njenim rečima, čak sedam odsto više nego 2017. godine.

Ona dodaje i da je jasno da već dugo postoje određene strukturne promene, posebno u automobilskoj industriji.
“Ali, pandemija korone deluje poput akceleratora”, ističe predsednica Saveznog udruženja menadžera za ljudske resurse SR Nemačke.

U slučaju Daimler-a otpremnina se sastoji od dve komponente: osnovnog iznosa,  koji zavisi od pola i staža zaposlenog i dodatnog iznosa, koji takođe zavisi od pola i staža. U svakom slučaju, krajnji iznos je višestruko viši od očekivanog. Na sve ovo, onima koji brzo donesu odluku namenjena je posebna uplata, koju nazivaju “turbo bonus”.

Prema računici nemačkog lista, a koji je kao primer uzeo 45-godišnjaka kome je poslednja bruto plata iznosila 6.500 evra, iznos otpremnine je 215.000 evra, a ako su uključi i turbo bonus – 275.500 evra.

“Velike korporacije se trenutno oslanjaju na strategiju dobrovoljnog odlaska u penziju uz otpremninu. Mala i srednja preduzeća nemaju sredstva da bi išla ovim putem”, kaže za FAZ stručnjak za restruktuiranje iz konsultantske kuće “Von Rundstedt”.

Thyssen-Krupp oslanja se na drugu strategiju. Ova industrijska grupa planira da smanji minimum 3.000 radnih mesta samo u sektoru proizvodnje čelika, u narednim godinama. Prema pisanju nemačkog lista, menadžerski tim će, takođe, biti prepolovljen – sa 800 na oko 400 zaposlenih.

Većina je već napustila Thyssen – Krupp, kroz tzv. “volonterski program”. On podrazumeva da se zaposlenima ponudi mogućnost prelaska u eksternu, transfer kompaniju. Tamo im je obezbeđena profesionalna podrška za učenje novih veština i poslovnu preorijentaciju. U toku usavršavanja, zaposleni koji se odluči za “volonterski program” prima 85 odsto ranije plate u korporaciji. U ovim transfer kompanijama zaposleni mogu ostati najduže dve godine. Ne insistira se na ovom modelu. U slučaju da se neko od zaposlenih koji odlazi, ipak, odluči za isplatu otpremnine i to je moguće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...