sačuvajte sebe i svoje vozilo od neprijatnih situacija

Dobra priprema automobila za zimu drastično smanjuje iznenadne troškove

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

21.11.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 1

Dobra priprema automobila za zimu drastično smanjuje iznenadne troškove Dobra priprema automobila za zimu drastično smanjuje iznenadne troškove
Jaka zima vozačima može da napravi velike probleme ukoliko svog četvorotočkaša ne pripreme kako treba za hladne dane. Da bi to uradili moraju i... Dobra priprema automobila za zimu drastično smanjuje iznenadne troškove

Jaka zima vozačima može da napravi velike probleme ukoliko svog četvorotočkaša ne pripreme kako treba za hladne dane. Da bi to uradili moraju i da ulože određenu svotu novca, koja zavisi od tipa i stanja automobila, a kreće se uglavnom od 200 evra, pa naviše.

Ipak, ta investicija pomoći će vam da izbegnete neku neugodnu situaciju tokom zimskih meseci, poput problema na motoru zbog zamrzavanja rashladne tečnosti.

Naime, ukoliko je potrebno da uradite mali servis, koji uključuje zamenu ulja, filtera za ulje, gorivo i vazduh, u proseku je potrebno izdvojiti oko 60 evra. Kada na tu cenu dodate zimske gume, ukoliko ih još uvek niste zamenili, već dolazimo do pomenute cifre od 200 evra, možda i nešto preko toga.

Kako je Biznis.rs već pisao, najčešći profil guma na automobilima koji preovlađuju na našim ulicama kod distributera i prodavaca košta od 4.500 do 15.000 dinara. Dakle, vozači koji planiraju da zamene sve četiri gume trebalo bi da spreme još bar 18.000 dinara, ili upola manje ako se odluče za samo jedan par pneumatika, koji se u tom slučaju najčešće montira na pogonske točkove.

Za zamenu guma kod vulkanizera, sa balansiranjem, treba izdvojiti od 500 do 1.800 dinara po točku, što znači minimum 2.000 dinara po automobilu.

Foto: Pixabay/Skica911

Na specijalizovanom sajtu polovniautomobili.com navode da pravovremeno servisiranje automobila za zimu može da uštedi novac, ali i nerve, jer vozači dobro znaju koliko je neprijatno kada vozilo ujutru neće da startuje (upali) ili kada se zalede brave, pa vrata ne mogu da se otvore.

Šta je sve potrebno uraditi?

Da bi motor vašeg automobila bio zdrav i tokom zime obavezno treba proveriti nivo antifriza i zameniti ga ukoliko se pokaže potrebnim. Tačku mržnjenja možete proveriti u bilo kom auto-servisu ili sami ukoliko imate uređaj za merenje antifriza (tester košta od 300 do 400 dinara). Naime, ukoliko se rashladna tečnost zaledi posledice mogu biti katastrofalne za motor, ali i ostale instalacije u vozilu, navode na pomenutom sajtu.

Da bi vaš četvorotočkaš imao manje muka tokom zime, proverite i stanje akumulatora. Ukoliko ne koristite vozilo često tokom hladnih dana, savetuje se da izvadite akumulator iz automobila i da ga stavite na toplo i suvo mesto.

U automobilu bi trebalo da imate tečnost za odmrzavanje brava, koja se može kupiti i na benzinskim pumpama, po ceni od 150 do 200 dinara. Koristi se veoma jednostavno – vrh bočice se ubaci u bravu i istisne dva-tri puta. Ne zaboravite i tečnost za pranje vetrobrana – na vreme je sipajte da se ne bi zaledila prethodna (ukoliko još uvek koristite tečnost koja nije predviđena za zimske temperature).

Prvi sneg obično nas sve iznenadi, a često se desi da brzo naveje i da prekrije ceo automobil, posebno tokom noći. Zbog toga je potrebno imati metlicu, lopatu ili ašovčić, strugač za led, da bi se sneg uklonio sa vozila. Bez obzira na to što možda ne planirate da vozite van grada, računajte na to da vam u nekom trenutku mogu biti potrebni i zimski lanci, te ih nabavite kao deo opreme.

Opremanje automobila svakako je dobra investicija, jer ukoliko ne izvršite sve provere na vreme šteta može biti mnogo veća od cene odlaska u servis i pripreme vozila za zimski period. I ne zaboravite da prilagodite brzinu vožnje zimskim uslovima, posebno kada je kolovoz prekriven snegom. Ispod njega je veoma često i poledica, pa dodatni oprez nije naodmet.

  • GocaBG

    21.11.2021 #1 Author

    Sve to kosta,ali bezbednost je na prvom mestu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...