DOBRA VEST ZA POSLODAVCE Povećava se neoporezivi iznos zarade na 18.300 dinara

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

18.12.2020 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DOBRA VEST ZA POSLODAVCE Povećava se neoporezivi iznos zarade na 18.300 dinara DOBRA VEST ZA POSLODAVCE Povećava se neoporezivi iznos zarade na 18.300 dinara
Neoporezivi iznos zarade biće povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno, utvrđeno je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje je usvojila... DOBRA VEST ZA POSLODAVCE Povećava se neoporezivi iznos zarade na 18.300 dinara

Neoporezivi iznos zarade biće povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno, utvrđeno je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje je usvojila Skupština Srbije.

Time se obezbeđuje smanjenje fiskalnog opterećenja prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada.

U cilju podsticanja zapošljavanja, za godinu dana biće produžene postojeće olakšice za zapošljavanje novih radnika.

One se odnose na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica od 65 do 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih radnika.

Izmenama tog zakona predviđeno je proširenje poreskog oslobođenja kod poreza na dobitke od igara na sreću, na dobitke ostvarene od svih posebnih igara na sreću, uključujući i posebne igre na sreću kada se priređuju preko sredstava elektronske komunikacije.

Nova rešenja usaglašena su sa zakonima kojima se uređuju otvoreni investicioni fondovi, odnosno alternativni investicioni fondovi.

Uređuje se poreski tretman prihoda koji fizičko lice ostvari po osnovu ulaganja u alternativne investicione fondove, odnosno prihoda od prenosa investicionih jedinica alternativnog investicionog fonda, kao i prihoda koji fizičko lice ostvari prenosom digitalne imovine.

Ciljevi izmena tog zakona su stvaranje uslova za efikasnije suzbijanje nelegalnog rada fizičkih lica, omogućavanje povoljnijih uslova privređivanja rasterećenjem privrednih subjekata i podsticanje zapošljavanja, priliva investicija i privrednog rasta.

Usvojene su i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje radi daljeg stimulisanja zapošljavanja produženjem perioda primene postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, radi usaglašavanja sa zakonima koji uređuju investicione fondove i Zakonom o digitalnoj imovini, u cilju podsticanja ulaganja u privredu.

Usvojene su i izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost radi usklađivanja sa drugim zakonima, propisima EU i unapređenja poslovnog ambijenta.

Izmene zakona, između ostalog, treba da omoguće ravnopravno učešće na tržištu otvorenih, odnosno alternativnih investicionih fondova, bez svojstva pravnog lica, a uređuju poreski tretman prenosa virtuelnih valuta i zamene virtuelnih valuta za novčana sredstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje digitalna imovina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...