vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

5.11.2021 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele
Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su u petak između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava, a vrednost... Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

Ugovori o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisani su u petak između predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava, a vrednost projekta iznosi oko 390 miliona dinara.

Među gradovima i opštinama koji su dobili sredstva na javnom pozivu su Kraljevo, Bojnik, Bosilegrad, Prijepolje, Svilajnac, Užice, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vranje, Rača, Vrnjačka Banja, Jagodina, Pećinci, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Bor, Novi Sad, Zemun, Aleksinac, Apatin.., prenosi Tanjug.

Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je izjavila da je država sufinansiranjem projekata za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela pokrenula najveći proces koji će trajati u našoj zemlji narednih nekoliko godina, a to je proces jedne zdravije, održivije i zelene Srbije.

„To ne znači samo zelenu Srbiju i zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego znači potpunu promenu svega onoga što ćemo raditi, načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama“, rekla je Mihajlović nakon uručenja ugovora.

Istakla je da se 37 lokalnih samouprava potrudilo i napravilo uslove da se pojave na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

Vetrenjače i solarni paneli
Foto: Tanjug/AP

„Ove lokalne samouprave su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada je u pitanju energetika, kada je u pitanju trošenje toplotne i električne energije i da uopšte nema nijednog razloga da Srbija koja kao zemlja ima ogroman broj sunčanih dana ne pronađe i nema uslove da iskoristi na taj način da pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama“, rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekat zamene sotalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezlutat zajedničkog rada ministarstva i lokalnih samouprava i najavila da će iduće godine biti još više takvih javnih poziva i da će svako domaćinstvo u našoj zemlji imati mogućnost da zameni stolariju ili postavi solarni panel.

Mihajlović je istakla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domacinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze“, istakla je ministarka.

Mihajlović je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.

Direktor Direkcije za investicije „Elektrodistribucije Srbije“ Predrag Matić rekao je da je EDS spremna za sprovođenje projekta i izrazio nadu da će se što više potrošača odlučiti za sticanje statusa kupca-proizvođača.

„Mi smo potpuno spremni za ovaj izazov, pojednostavljena je procedura i svi uslovi su javno dostupni“, rekao je on.

Elektrodistribucija Srbije

BULEVAR UMETNOSTI 12, 11000 Beograd-Novi Beograd, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
740.524.782,23 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Cilj programa energetske sanacije kuća – ugradnja solarnih panela je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci.

Sredstva na javnom pozivu dobilo je 37 gradova i opština, a ukupna vrednost programa iznosi oko 390 miliona dinara.

Od toga 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Maksimalna snaga solarne elektrane koja se finansira sa 50 odsto sredstava je šest kW, očekivana proizvodnja električne energije iz oko 500 solarnih panela je 3.000 MWh, dok će se 3.300 tona manje ugljen-dioksida emitovati proizvodnjom iz solarnih panela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...