za izvoz u SAD biće ukinute visoke cene carine

Dogovor između EU i SAD ide u korist francuskim proizvođačima vina

AgrobiznisBiznisSvetVesti

17.6.2021 20:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dogovor između EU i SAD ide u korist francuskim proizvođačima vina Dogovor između EU i SAD ide u korist francuskim proizvođačima vina
Novi sporazum između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država znači da će „kazneni“ dodatni porezi biti obustavljeni narednih pet godina u oba pravca, koji... Dogovor između EU i SAD ide u korist francuskim proizvođačima vina

Novi sporazum između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država znači da će „kazneni“ dodatni porezi biti obustavljeni narednih pet godina u oba pravca, koji se odnose na uvoz određene robe, uključujući vino, sir i traktore, piše The Connexion.

Francuski proizvođači vina i alkoholnih pića sa olakšanjem su reagovali na vest da će za izvoz u SAD biti ukinute visoke cene carine. Ranije je 25 odsto dodavano francuskim vinima i alkoholnim pićima, kao i drugim proizvodima, koji se izvoze iz EU, poput italijanskog sira i španskog maslinovog ulja.

Predstavnik La Federation des Ekportateurs de Vins & Spiritueuk FEVS Nikolas Ozanam (Nicolas Ozanam), izjavio je: „Osećamo olakšanje jer ovo našim preduzećima daje jasniju budućnost. Veoma smo srećni zbog donošenja ove odluke“.

FEVS je procenio da su sankcije prouzrokovale smanjenje američkog uvoza francuskog vina u vrednosti od 450 miliona evra u periodu od oktobra 2019. do decembra 2020. godine.

Generalni sekretar francuske poljoprivredne krovne organizacije FNSEA, Džerom Despei (Jerome Despei) istakao je da je u to vreme francuska industrija vina i alkoholnih pića izgubila posao zbog drugih proizvođača vina u Italiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi. On je tokom razgovora o novom petogodišnjem sporazumu istakao:

„Čekamo potpuno rešavanje razlika između SAD i EU. Upravo smo bili kolateralna šteta u komercijalnom sukobu koji nije izazvan našom krivicom.“

Sukob oko Boinga i Airbusa utiče na druge industrije

Prethodne stope poreza od 25 odsto uveo je 2019. godine Donald Tramp (Donald Trump) za francusko vino i pojedina žestoka pića, među kojima su konjak i armagnak. Kao odgovor na to, EU je uvela dodatni porez na alkoholna pića i druge proizvode uvezene iz SAD, što su poslednji potezi u trgovinskom ratu, koji je trajao 17 godina.

Spor je pokrenut oko subvencija u vazduhoplovnim kompanijama Boeing (sa sedištem u SAD) i Airbus (u Evropi), pri čemu su obe strane tvrdile da je druga njihovoj kompaniji dala nepravedne prednosti. SAD su 2019. godine odgovorile trgovinskim carinama u vrednosti od 7,5 milijardi dolara nakon što je Svetska trgovinska organizacija (STO) utvrdila da je EU pružila ilegalnu finansijsku podršku Airbusu.

EU je kasnije uvela carine od oko četiri milijarde američkih dolara kada je VTO utvrdila da su SAD dale Boingu povlastice koje krše pravila trgovine. Ton spora se promenio kada je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) stupio na funkciju u januaru 2021. godine. U martu 2021. godine SAD i EU obustavile su sva dodatna plaćanja povezana sa vazduhoplovnim kompanijama na četiri meseca. Dok su 15. juna, lideri samita EU i SAD u Briselu najavili da će suspenzija biti produžena na pet godina. U skladu sa tim, Boeing i Airbus saopštili su da su zadovoljni postignutim sporazumom.

Hoće li da pojeftini američki viski u Francuskoj?

Dogovor znači da će dodatne carine EU na pojedini američki uvoz biti uklonjene. Neki komentatori nadali su se da će američki viski i burbon biti među proizvodima, koji će zbog toga pojeftiniti, međutim Američko veće za destilisana alkoholna pića napominje da sa The Connekionom to nije slučaj, jer podleže tarifi od 25 odsto u vezi sa odvojenim dugogodišnjim trgovinskim sporom, koji se odnosi na čelik i aluminijum. Međutim, istakli su da se nadaju da će dogovor stvoriti pozitivan zamah za njegovo uklanjanje.

Prema podacima veća, izvoz američkog viskija opao je za 53 odsto u periodu od 2018. do 2020. godine zbog carina, piše The Connexion.

Tagovi
BIZNIS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...