Stvaranje robe široke potrošnje predvodi ekonomski oporavak

Domaća industrijska proizvodnja u aprilu porasla za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine

SrbijaVesti

31.5.2021 12:40 Autor: Marko Miladinović 11

Domaća industrijska proizvodnja u aprilu porasla za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine Domaća industrijska proizvodnja u aprilu porasla za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine
Industrijska proizvodnja u Srbiji veća je za 33,9 odsto u aprilu 2021. godine u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, a u odnosu... Domaća industrijska proizvodnja u aprilu porasla za 33,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Industrijska proizvodnja u Srbiji veća je za 33,9 odsto u aprilu 2021. godine u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 5,8 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-april 2021. godine, industrijska proizvodnja je povećana za 10,1 odsto međugodišnje.

Prerađivačka industrija je u aprilu skočila za 42 odsto u odnosu na uporedni lanjski mesec, dok je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji iznosio 17,6 procenata, a u rudarstvu 3,0 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, rast proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 161,6 odsto, kapitalnih proizvoda za 103,3 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 34,4 procenta, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 22,9 odsto, i energije za 22,5 odsto.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u aprilu imala je proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja motornih vozila i prikolica, zatim proizvodnja koksa i derivata nafte, električne opreme i metalnih proizvoda, osim mašina.

Aprilska industrijska proizvodnja je u odnosu na mart ostvarila rast od 1,4 odsto, pri čemu je prerađivačka povećana za 1,8 odsto.

Prema desezoniranim podacima, srpska industrija je prošlog meseca, u odnosu na prosek 2020. godine, porasla za 7,6 procenata, a prerađivačka za 8,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...