Budući poljski premijer posetio Brisel

Donald Tusk u misiji deblokade 35 milijardi evra

EUVesti

25.10.2023 15:08 Autor: Vladimir Jokanović 2

Donald Tusk u misiji deblokade 35 milijardi evra Donald Tusk u misiji deblokade 35 milijardi evra
Budući premijer poljske vlade i bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetio je u sredu Brisel, gde je obećao da će vratiti Poljsku na... Donald Tusk u misiji deblokade 35 milijardi evra

Budući premijer poljske vlade i bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetio je u sredu Brisel, gde je obećao da će vratiti Poljsku na „evropsku scenu“ i da će deblokirati više od 35 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije.

„Ovde sam u sedištu Evropske komisije da ubrzam proces povratka na evropsku scenu. Potpuno smo uvereni da je to volja poljskih birača. Ceo svet je video da su demokratija, vladavina prava i sloboda ponovo u modi, a Poljaci su tome doprineli“, rekao je Tusk koji se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen), prenosi Euronews.

Iako je vladajuća stranka Pravo i pravda bila prva na izborima 15. oktobra, Tuskova Građanska platforma, zajedno sa još dve opozicione stranke, osvojila je više od 54 odsto glasova i obezbedila većinu od 248 mesta u parlamentu sa ukupno 460 poslaničkih mesta.

Glavno pitanje za Tuska je 35,4 milijarde evra iz evropskog fonda za oporavak od pandemije, do kojih Poljska nije mogla da dođe u prethodnih više od godinu dana. Evropska komisija odobrila je poljski plan potrošnje sredstava, ali je zamrzla sredstva zbog spora sa još aktuelnom vladom u Varšavi oko vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

Tusk želi da deblokira zarobljeni novac i sprema je da preuzme „nestandardne“ mere kako bi garantovao da će sredstva uskoro biti u poljskoj kasi. Novac iz 750 milijardi evra vrednog fonda isplaćuje se postepeno, a u planu je da sve bude realizovano do kraja 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...