Prema rezultatima izlaznih anketa Ipsosa

Opoziciji većina na parlamentarnim izborima u Poljskoj

EUVesti

16.10.2023 09:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Opoziciji većina na parlamentarnim izborima u Poljskoj Opoziciji većina na parlamentarnim izborima u Poljskoj
Poljski opozicioni lider i bivši predsedavajući Saveta EU Donald Tusk pozdravio je izlazne ankete koje pokazuju da su opozicione stranke na putu da obezbede... Opoziciji većina na parlamentarnim izborima u Poljskoj

Poljski opozicioni lider i bivši predsedavajući Saveta EU Donald Tusk pozdravio je izlazne ankete koje pokazuju da su opozicione stranke na putu da obezbede većinu posle parlamentarnih izbora i zamene vladajuće konzervativce.

Prema izlaznoj anketi Ipsosa, vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog trebalo bi da osvoji 36,8 odsto glasova, što bi joj donelo oko 200 mesta u parlamentu, dok bi opoziciona grupacija KO, koji predvodi Tusk, mogla da obezbedi 248 od 460 mesta u poljskom parlamentu, prenosi Al Jazeera.

Prvi podaci sugerisali su da je izbore u nedelju obeležila rekordna izlaznost, možda veća i od onih 1989. godine kada je oko 63 odsto Poljaka glasalo na prvim višestranačkim izborima. „Demokratija je pobedila. Ovo je kraj vlade PiS-a“, rekao je Tusk po zatvaranju birališta u nedelju.

PiS poriče da su vladine reforme potkopale demokratiju, navodeći da je njihov cilj bio da učine Poljsku i njenu ekonomiju pravednijom uz uklanjanje poslednjih tragova komunizma. Svoju podršku vlada je bazirala na velikodušnim društvenim donacijama i obećanju veće nezavisnosti od Brisela.

Tusk je najavio da ako bude na čelu nove vlade, da će nastojati od prvog dana da deblokira oko 110 milijardi evra sredstava Evropske unije namenjenih Poljskoj koja su zamrznuta zbog zabrinutosti za vladavinu prava. Od nove vlade može se očekivati da će nastaviti podršku Poljske Ukrajini, nakon što je Varšava nedavno preokrenula svoju poziciju.

Tagovi
EU IZBORI VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...