Na pomolu odlazak premijera Italije

Dragi navodno priželjkuje mesto šefa države

EUVesti

11.1.2022 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dragi navodno priželjkuje mesto šefa države Dragi navodno priželjkuje mesto šefa države
Vladajuća koalicija Italije više se ne povinuje volji premijera Marija Dragija (Mario Draghi), svedoče neimenovani visoki partijski funkcioneri koji poznaju trenutno stanje u vladi.... Dragi navodno priželjkuje mesto šefa države

Vladajuća koalicija Italije više se ne povinuje volji premijera Marija Dragija (Mario Draghi), svedoče neimenovani visoki partijski funkcioneri koji poznaju trenutno stanje u vladi. Nakon što je vodio zemlju kroz najgori period pandemije i postavio osnove za njen ekonomski oporavak, po svemu sudeći je iscrpeo svoj mandat.

Kako prenosi Bloomberg, Dragi je svoje koalicione partnere držao u skladu zahvaljujući ličnom autoritetu svoje duge karijere i kako je nalagao nacionalni interes, dok se Italija borila sa oporavkom od prvog talasa pandemije. Sada rivalske frakcije u njegovoj vladi počinju da traže opšte izbore najkasnije iduće godine.

Kao rezultat toga Dragi sve teže održava red u vladi i signalizira da bi radije preuzeo funkciju predsednika države nakon što istekne sedmogodišnji mandat Serđa Matarele (Sergio Mattarella) početkom februara, navode neimenovani zvaničnici.


Na konferenciji za medije u ponedeljak uveče Dragi je rekao da neće da razgovara o Kvirinalu, raskošnoj palati italijanskih predsednika. On je insistirao na tome da je vlada spremna da radi zajedno uprkos različitim stavovima. Zvaničnici navode da je Dragi spreman na kompromis više nego u proteklih 11 meseci kada je uglavnom sam donosio nepopularne odluke.

Od kada je prošlog februara imenovan za premijera, Dragi je okupio posvađane stranke u Italiji i osmislio plan potrošnje za oko 200 miliona evra iz fondova EU za oporavak i predvodio agresivnu kampanju vakcinacije protiv Covid-19. Kao predsednik države Dragi bi mogao da igra dugoročnu ulogu za stabilnost zemlje, što bi bila dobra vest za investitore.

Kao predsednik imao bi pravo veta na imenovanja ministara i imao bi pravo da imenuje premijera, obezbeđujući time kontinuitet strogog programa reformi, koji je potreban za održavanje priliva novca iz fonda EU za oporavak od posledica pandemije. Ako bi bio izabran za predsednika, u složenoj seriji tajnih glasanja, Dragi bi bio prvi koji je pravo sa dužnosti premijera prešao na predsedničku funkciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...