DRAMATIČNA SITUACIJA SA TURISTIČKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Bez pomoći države nema više turoperatora od oktobra

BiznisSrbijaTurizamVesti

28.9.2020 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

DRAMATIČNA SITUACIJA SA TURISTIČKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Bez pomoći države nema više turoperatora od oktobra DRAMATIČNA SITUACIJA SA TURISTIČKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Bez pomoći države nema više turoperatora od oktobra
Turističke agencije u Srbiji su u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabeleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad... DRAMATIČNA SITUACIJA SA TURISTIČKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Bez pomoći države nema više turoperatora od oktobra

Turističke agencije u Srbiji su u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabeleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je rekao da ukoliko agencije ne dobiju pomoć države, moraće da otpuste radnike, ali je objasnio da postoji i drugi problem, odnosno da posle 1. oktobra agencije neće moći da apliciraju za nove licence za rad, jer neće imati pokriće. To bi, kako je rekao, značilo da ne postoji turoperator, odnosno neko ko će organizovati putovanja.

Ipak, kako tvrdi Seničić, agencije bi se lako vratile u normalne tokove rada, ali to ne zavisi od njih. On je naglasio da je neophodno da se zaštiti uplaćen novac naših građana za aranžmane koje zbog pandemije ne mogu da iskoriste, bar na najpopularnijim destinacijama.

„Na narednom sastanku sa Ministarstvom turizma insistiraćemo na pomoći oko bilateralnih dogovora sa najznačajnijim turističkim destinacijama, kao što su Grčka, Crna Gora, Bugarska, Španija, Italija, Turska u smislu da se novac građana Srbije, uplaćen našim partnerima a neiskorišćen, zaštiti na najbolji mogući način. Da se unapred dogovore protokoli putovanja, čak i ako situacija sa pandemijom bude loša kao što je bila ove godine“, objasnio je Seničić.

  • Lelica

    29.9.2020 #1 Author

    Turizam je nazalost mnoogo ostecen. Mnoge turisticke agencije ne mogu da opstanu posle svega.

    Odgovori

  • Ja

    29.9.2020 #2 Author

    Sta ce ljudi Kojima je jedini prihpd bio bas ova delatnost. Treba pomoci najvise turizmu… Ugostiteljstvo se snaslo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...