Izgubljeno oko 201.000 radnih mesta do januara 2024.

Drastičan pad privrednih aktivnosti u pojasu Gaze do polovine ove godine

SvetVesti

12.9.2024 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Drastičan pad privrednih aktivnosti u pojasu Gaze do polovine ove godine Drastičan pad privrednih aktivnosti u pojasu Gaze do polovine ove godine
Privreda u pojasu Gaze  smanjila se na manje od jedne šestine predratnog nivoa do sredine 2024. godine, saopštila je Konferencija UN o trgovini i... Drastičan pad privrednih aktivnosti u pojasu Gaze do polovine ove godine

Privreda u pojasu Gaze  smanjila se na manje od jedne šestine predratnog nivoa do sredine 2024. godine, saopštila je Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) u četvrtak u svom najnovijem izveštaju.

U izveštaju se podvlače „zapanjujuće razmere ekonomske devastacije i neviđenog pada ekonomske aktivnosti, koji daleko nadmašuju uticaj svih prethodnih vojnih sukoba 2008, 2012, 2014. i 2021. godine“, prenosi Anadolu Agency.

Do početka 2024. godine, između 80 i 96 odsto poljoprivredne imovine Gaze je desetkovano, navodi se, što je rezultiralo značajnim padom kapaciteta za proizvodnju hrane i pogoršanjem ionako visokog nivoa nesigurnosti hrane.

Uništenje je takođe značajno uticalo na privatni sektor, prema izveštaju UN, pri čemu je oštećeno ili uništeno 82 odsto preduzeća, ključnog pokretača privrede Gaze. Naglašava se da se očekuje da će se šteta na proizvodnoj bazi pogoršati usled nastavka sukoba.

Što se tiče bruto domaćeg proizvoda Gaze, u izveštaju je utvrđeno da je opao za 81 odsto u poslednjem kvartalu 2023. godine, što je dovelo do smanjenja od 22 procenta tokom cele godine.

Izgubljeno je  oko 201.000 radnih mesta  do januara 2024. godine, navodi se u izveštaju.  

Tagovi
BDP SVET VESTI
  • LEBRON

    13.9.2024 #1 Author

    Pa mora da se smanje jer su u teskoj situaciji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.