Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, za Biznis.rs o detaljima seta propisa koji su upućeni u Parlament

Država će platiti građanima 50 odsto troškova za zamenu stolarije i radove na boljoj izolaciji

BiznisInfrastrukturaIntervjuInvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaU fokusuVesti

30.3.2021 12:28 Autor: Gordana Bulatović 10

Država će platiti građanima 50 odsto troškova za zamenu stolarije i radove na boljoj izolaciji Država će platiti građanima 50 odsto troškova za zamenu stolarije i radove na boljoj izolaciji
„Dugo smo čekali nove propise u oblasti energetike i rudarstva. Verujem da ćemo, kad budu i usvojeni u Skupštini, dobiti jedan drugačiji, dinamičniji i moderniji... Država će platiti građanima 50 odsto troškova za zamenu stolarije i radove na boljoj izolaciji


„Dugo smo čekali nove propise u oblasti energetike i rudarstva. Verujem da ćemo, kad budu i usvojeni u Skupštini, dobiti jedan drugačiji, dinamičniji i moderniji energetski sektor. Ovo je tek prvi korak ka jednoj novoj energetskoj politici Srbije, koja stavlja naglasak na zelenu energiju, energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i stvara uslove za klimatski neutralan razvoj u decenijama ispred nas“, komentariše za portal Biznis.rs potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, set propisa iz oblasti energetike, koji je juče upućen na razmatranje u Parlament.

Ona, kao izuzetan benefit primene novih propisa, naglašava činjenicu da će građani moći ozbiljnije da učestvuju u procesu energetske tranzicije.

„Primena odredbi ovog seta zakona omogućiće građanima da, uz pomoć države dobiju subvencije kojim mogu da urade bolju izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima, kao i da umanje svoje troškove za struju tako što će, za svoje potrebe, proizvoditi električnu energiju”, navodi ministarka Mihajlović.

Objašnjavajući prednosti koje donosi novi set propisa, Mihajlović ističe i “da će novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije biti omogućeno osnivanje posebne Uprave za energetsku efikasnost pri Ministarstvu rudarstva i energetike, preko koje će građani moći da se prijave za subvencije i na taj način, u jednostavnoj proceduri pokriju oko 50 odsto troškova ulaganja koje će im obezbediti trajne uštede električne i toplotne energije.”

“Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije želimo da omogućimo da na krovu svake kuće i stambene zgrade budu solarni paneli, što će za građane značiti da, s jedne strane proizvode i koriste zelenu energiju, a s druge da će njihovi računi biti niži“, objašnjava ministarka.

Ona, na kraju razgovora za portal Biznis.rs otkriva i da je trenutno udeo rudarstva i energetike u BDP oko šest odsto, a da očekuje da će sa novim investicijama kao rezultat unapređenog zakonskog okvira učešće ovih sektora u BDP biti osam do 10 odsto.

  • Snežana

    30.3.2021 #1 Author

    Lepe vesti….

    Odgovori

  • Anna

    30.3.2021 #2 Author

    Još jedna prazna priča. Nema od toga ništa

    Odgovori

  • Stefan

    30.3.2021 #3 Author

    Tako i treba, bravo

    Odgovori

    • Violet

      31.3.2021 #4 Author

      Dobra ideja, ali diskutabilna realizacija.

      Odgovori

  • Tina

    30.3.2021 #5 Author

    Lepo, samo da se realizuje

    Odgovori

  • GocaBG

    30.3.2021 #7 Author

    To bi bilo sjajno,samo da krenu…

    Odgovori

  • Tajči

    30.3.2021 #8 Author

    Xaxaxx, ma bravooi za MINISTARKU. Ima novi plan, kako da napuni svoj budzet, misli ona na nas, da nam umanjii račune 😂😂😂😂

    Odgovori

  • Gaga

    2.4.2021 #9 Author

    Ko jos veruje u bajke? Cak i da pocnu da daju taj novac, uslovice izvodjace, koji ce naravno biti znatno skuplji

    Odgovori

  • Jelena

    25.5.2021 #10 Author

    Prelepa vest i hvala za ponudu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...