Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Uskoro novi fond za energetsku efikasnost

Država plaća zamenu dotrajalih prozora i vrata

InvesticijeNovacSrbijaVesti

27.1.2021 12:08 Autor: Gordana Bulatović 0

Država plaća zamenu dotrajalih prozora i vrata Država plaća zamenu dotrajalih prozora i vrata
Vlada Srbije planira da uskoro formira novi fond iz koga će se obezbeđivati sredstva za obnovu starih fasada, kao i zamenu dotrajalih prozora i... Država plaća zamenu dotrajalih prozora i vrata

Vlada Srbije planira da uskoro formira novi fond iz koga će se obezbeđivati sredstva za obnovu starih fasada, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata.

Dodelom sredstava iz ovog fonda, baviće se novoformirana Uprava za energetsku efikasnost. Ona će bespovratno opredeljivati sredstva građanima, privredi, državnim organima i organizacijama, kao i jedinicama lokalne samouprave, kako bi se obnovom zgrada i stanova postigla veća energetska efikasnost.

Formiranje Uprave za energetsku efikasnost predviđeno je nacrtom novog Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije, a koji je do 9. februara ove godine u javnoj raspravi i čije se usvajanje uskoro očekuje u Skupštini Srbije.

Foto: Pixabay.com

Dodela bespovratnih sredstava vršiće se putem javnog poziva, a svi oni koji dobiju novac za obnovu dotrajalih fasada, prozora i vrata posao će morati da okončaju u roku od godinu dana.

Odmah po usvajanju Zakona, očekuje se i propisivanje bližih uslova za raspodelu i korišćenje sredstava, način raspodele i praćenja namenskog korišćenja dobijene pomoći.

Država već ima Fond za energetsku efikasnost iz koje su, u prethodnih pet, šest godina obnovljene toplane, deo zdravstvenih i prosvetnih institucija, kao i ustanova kulture. Međutim, sredstva su bila nedovoljna da pokriju ogromne zahteve za korišćenje novca iz navedenog Fonda.

Novoformirani Fond kojim će raspolagati Uprava za energetsku efikasnost imaće značajno više sredstava, a posebno će se izdvojiti novac za građane kojima je neophodna kupovina novih prozora i vrata ili obnova fasada. Da pomoć u ovom slučaju neće biti mala govori činjenica da je samo za prosečan kvalitet prozora za stan od oko 50 kvadrata potrebno izdvojiti između 2.000 i 3.000 evra, odnosno četiri do šest prosečnih plata u Republici Srbiji.

U Srbiji 70 odsto zgrada i kuća sa lošom izolacijom

Pri tom su procene države da više od 70 odsto zgrada i kuća u Srbiji nema dobru izolaciju, a da zbog loših prozora i vrata čak 40 odsto utrošene energije „izbacimo kroz prozor“. Njihovom sanacijom bi se sigurno obezbedile veće uštede energije, ali i smanjenje zagađenja po kom su mnogi gradovi u Srbiji na vrhu najzagađenijih na svetu.

Foto: Pixabay.com

Ovu godinu su i države članice Evropske unije označile kao ključnu za početak masovne obnove fasada koje loše izoluju energiju, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata na stanovima, kućama i poslovnih prostorima. Cilj je da se u narednih godina potrošnja energije smanji za 15 odsto, a emisije štetnih gasova za polovinu.

Trenutno u državama članicama EU, prema procenama Evropske komisije, čak 75 odsto zgrada nije energetski efikasno, što je ogroman problem imajući u vidu da će i do 95 odsto njih biti u upotrebi narednih trideset godina, odnosno do 2050. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...