Rok otplate 11 godina sa grejs periodom od tri godine

Država planira da uzme kredit Poštanske štedionice od 42 milijarde dinara za Nacionalni stadion

SrbijaVesti

8.7.2024 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Država planira da uzme kredit Poštanske štedionice od 42 milijarde dinara za Nacionalni stadion Država planira da uzme kredit Poštanske štedionice od 42 milijarde dinara za Nacionalni stadion
Vlada Srbije uputila je parlamentu Predlog zakona o zaduživanju za potrebe finansiranja Projekta izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, koji predviđa... Država planira da uzme kredit Poštanske štedionice od 42 milijarde dinara za Nacionalni stadion

Vlada Srbije uputila je parlamentu Predlog zakona o zaduživanju za potrebe finansiranja Projekta izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, koji predviđa da Banka Poštanska štedionica državi odobri kredit od 42 milijarde dinara.

Većinski vlasnik Banke Poštanske štedionice je država Srbija sa 78,55 odsto učešća u kapitalu te finansijske institucije, dok su među manjinskim akcionarima JP Pošta Srbije, Telekom Srbija, Republički PIO fond i Fond za razvoj.

Deo Predloga zakona je i Ugovor o dugoročnom investicionom kreditu, u čijoj preambuli stoji da su ugovorne strane saglasne da Banka Poštanska štedionica odobri kredit od 42 milijarde dinara za potrebe finansiranja investicionih ulaganja u Projekat izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, a na osnovu Ugovornog sporazuma Nacionalni fudbalski stadion LOT 2 potpisanog 30. septembra 2023. godine između finansijera – Srbije, investitora i naručioca – Ministarstva finansija i izvođača radova – kineske kompanije Power Construction Corporation of China Limited – Ogranak Beograd.

Namena kredita je finansiranje investicionih ulaganja – Izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu. Ugovorne strane su saglasne da se isplata i otplata svih relevantnih iznosa, kao što su glavnica kredita, obračunata kamata, naknade i drugi
iznosi definisani Ugovorom, vrši u dinarima“, stoji u Predlogu zakona.

Rok otplate kredita je 132 meseca odnosno 11 godina, uz grejs period od 36 meseci od stupanja na snagu Ugovora o dugoročnom kreditu, uz kamatu koja se izračunava po formuli 3M Belibor plus fiksna marža od 2,9 odsto.

Ugovor o dugoročnom kreditu sklopljen je, inače, 25. juna ove godine a potpisnici su ministar finansija Siniša Mali kao i predstavnici Banke Poštanske štedionice – predsednik Izvršnog odbora Bojan Kekić i članica IO Nataša Marković.

  • ELLA

    8.7.2024 #1 Author

    Savrsena vest.

    Odgovori

  • Mike

    8.7.2024 #2 Author

    Pranja para nikad dosta. Mnogo su se zaneli… 🤮

    Odgovori

  • LEBRON

    9.7.2024 #3 Author

    Morace to je jedina opcija

    Odgovori

  • Dusan

    9.7.2024 #4 Author

    Srbijagasu se oprašta 275.000.000 eura a podiže se kredit od 42.000.000.000 za stadion koji realno nikome ne treba🤔.
    KO JE OVDE LUD,pitam se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.